Üzleti tippek

Bérek ésnövekedés az EU-ban

Európa a nagy adóteher miatt marad le a gazdasági növekedésben az Egyesült Államok mögött – erre a következtetésre jutott Edward Prescott, az amerikai szövetségi jegybank kutatója.

Az Európai Unióban sokáig azt gondolták, hogy a tagországokgazdasági növekedése átlagosan – de még egyenként is – azért marad el már évek óta az Egyesült Államokétól, mert nem elég szoros az európai integráció. Noha folyamatos az európai integráció, a hátrány továbbra is megmaradt, miközben az amerikai termelékenység növekedése is rendszeresen nagyobb az európainál – írta a kutató most megjelent elemzésében. Az amerikai munkaügyi statisztikai hivatal friss jelentése szerint az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) 2003-ban 34.960 dollár volt az Egyesült


Államokban, míg az EU-ban a legnagyobb egy főre jutó GDP-t Norvégia produkálta 30.882 dollárral, vásárlóerő-paritáson. A hivatal szerint az európaiak annyit termeltek tavaly, mint az amerikaiak 20 évvel ezelőtt.
Emiatt az európai életszínvonal is alacsonyabb az amerikainál. Az életszínvonal összetevői közül egyedül a fizetett szabadság több Európában, de az sokkal: a svájci Union Bank tanulmánya szerint kétszer-háromszor annyi.

Ráadásul az EU statisztikai hivatalának vizsgálata szerint az európaiak sokkal kevesebb munkaórát dolgoznak, mint az amerikaiak. Ennek egyik oka, hogy az európaiak sokkal többet vannak betegállományban. Egy idén júliusi norvég tanulmány szerint egy átlagos napon a norvég dolgozók 25 százaléka beteg. Egy 2002-es tanulmány szerint a svéd dolgozók évente több mint 30 napot töltenek betegállományban.

A nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) új tanulmánya szerint az amerikaiak évente átlagosan 1792 órát dolgoznak, a franciák csak 1453-at, a németek 1446-ot. Ezek az adatok 25 évvel ezelőtt sokkal közelebb álltak egymáshoz. Az OECD szerint ez a fő oka a nagy GDP-beli különbségnek.

Továbbá az OECD szerint a kevesebb európai munkaóra és az alacsonyabb életszínvonal egyik fő oka, hogy kisebb az európaiak munkakedve. Ezért a szervezet felszólította az európai kormányokat, hogy reformálják meg munkaügyi politikájukat, növeljék a munkaórák számát. Csatlakozott ehhez a véleményhez a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is. Viszont sem az OECD, sem az IMF nem vizsgálta, hogy miért olyan sok az európaiak fizetett szabadsága, és hogy miért vannak olyan sokat betegállományban.

Edward Prescott tudni véli a választ: magas az európai dolgozók adóterhe, és magas a táppénz színvonala, tehát betegállományban nem sok jövedelmet veszítenek. Amikor az európai adószínvonal hasonló volt az amerikaihoz, akkor a munkaórák száma is hasonló volt. Az adók megemelése azonban elvette az európai dolgozók munkakedvét – írta Prescott. Ha Európában csökkentenék az adókat, több jövedelem maradna a dolgozóknál, és a több fogyasztás lehetősége a munkakedvüket – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik