Üzleti tippek

Étrend-kiegészítők fogyasztóvédelmi vizsgálata

Az étrend-kiegészítők laboratóriumi vizsgálatakor 50 mintából 43 nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, 36-ot pedig az összetételi jellemzők miatt nem megfelelőnek minősítettek a fogyasztóvédők.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség étrend-kiegészítők laboratóriumi vizsgálata során 50 mintából az összetételi jellemzők miatt 36 nem megfelelőnek minősült, és további 43 pedig nem tett eleget a jogszabályi előírásoknak – derült ki a társaság szerdai összefoglaló jelentéséből. A szakemberek 43 termék vitamintartalmát ellenőrizték, 159 vitamin-meghatározást végeztek, melyből 30 esetben alacsonyabb, 30-nál viszont magasabb volt a mért mennyiség a deklarált értéknél. A megadottnál alacsonyabb vagy magasabb vitamintartalom káros lehet az egészségre.

A legkirívóbb esetként az FvF az U.S.A. Natural Diet Fast eper ízű termékét említi, amelyben hat vitamin mennyisége tért el a vállalt értéktől. Ásványi anyag tartalmat 35 terméknél vizsgáltak, és 18-nál találtak kifogásolni valót. Az elemzés során 126 ásványi anyag tartalom meghatározását végezték el, és ebből 48 esetben ez nem volt azonos a deklarált értékkel: 25 esetben magasabb, 23-nál pedig alacsonyabb volt az ásványi anyag tartalom. A fogyasztóvédők e tekintetében kirívó példaként említik a Calivital B, valamint a Calivital AB termékeket.
A vizsgálat megállapításai alapján a gyártók, forgalmazók ellen a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőségek járnak majd el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik