Üzleti tippek

Szürkemarha hústermékek a magyar piacon

A jövőben a szürkemarhából készült hústermékeknek egyre nagyobb kereslete lesz a magyar, illetve a külföldi piacokon – mondta Ludman Tibor, a Csereháti Bio Kft. ügyvezető igazgatója szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Elmondta, hogy felmérésük szerint külpiacon is jelentős érdeklődés mutatkozik a magyar őshonos állatból készült termékek iránt, de a társaság egyelőre a magyarországi értékesítést tekinti elsődlegesnek.
A 2001-ben alakult kecskeméti székhelyű kft. a szürkemarhán kívül mangalica tenyésztésével, feldolgoztatásával, bivaly húsából készült termékek értékesítésével foglalkozik.  A magyar magánszemélyek tulajdonában lévő kft. 2001-ben 150 millió forintot fektetett be a szürkemarha-tenyésztésbe, majd azt követően további 50 millió forintot fordítottak cégfejlesztésre.

Tavaly a társaság 180 millió forint forgalmat bonyolított le és az idén ennek kétszeresét szeretnék elérni. Az ügyvezető kérdésre válaszolva elmondta, hogy a következő években ezer szürkemarhát kívánnak évente feldolgoztatni. Hozzátette: jelenleg véges a a rendelkezésre álló szürkemarha-állomány.

Mint mondta, a tenyésztőket azzal ösztönzik, hogy az átlagnál magasabb, 400 forint plusz áfa árat adnak a szürkemarha kilójáért.
Bodó Imre, a Magyar Szürke Marhát Tenyésztők Egyesületének elnöke elmondta, hogy jelenleg mintegy 200 tenyésztő foglalkozik szürkemarhával. A szürkemarha tehénállomány ötezer darabra tehető és becslések szerint a teljes szürkemarha-állomány 9-9,5 ezer körül lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik