Üzleti tippek

Júliusban már nem nőtt az infláció

A fogyasztói árak az idén júliusban nem változtak az előző hónaphoz képest, és 7,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet – közölte a KSH szerdán. A júliusi adat így a várakozások szerint alakult.

Júliusban a fogyasztói árak összességükben nem változtak az előző hónaphoz viszonyítva, 2003. júliushoz viszonyítva pedig 7,2 százalékkal növekedtek. Idén az első hét hónapban átlagosan 7,1 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában, míg a havi maginfláció júliusban 0,3 százalék, az éves 5,9 százalék volt – közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A piac 7,2 százalék körüli tizenkét és 0,014 százalék körüli havi inflációt várt.

Az első hét hónapban decemberhez képest 5,2 százalék volt a fogyasztóiár-emelkedés, amelynek valamivel több, mint harmadát az áfa és jövedéki adóváltozások okozták. Tavaly júliusban az infláció 4,7 százalék volt.  A KSH közlése szerint az árszínvonalat az előző hónaphoz képest a szolgáltatások drágulása 0,2 százalékkal, az egyéb cikkek, üzemanyagoké 0,03 százalékkal, a szeszes italoké, dohányáruké 0,02 százalékkal és a háztartási energiáé 0,01 százalékkal emelte, míg az élelmiszereknél és a ruházkodási cikkeknél bekövetkezett árcsökkenés egyaránt 0,12 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkeké pedig 0,01 százalékkal mérsékelte.

Egy hónap alatt az élelmiszerek árai átlagosan 0,5 százalékkal csökkentek. Az idényáras élelmiszereknél 13,6, a liszt esetében pedig 4,8 százalékos árcsökkenés következett be. Ezzel szemben 13,1 százalékkal nőtt a sertéshús, 6,2 százalékkal a sertészsiradék és 2,2 százalékkal a cukor ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai 1 százalékkal emelkedtek.

A tartós fogyasztási cikkek és a ruházkodási termékek esetében mérséklődtek az árak egy hónap alatt. Az utóbbi csoportban a nyári kiárusítások következtében csökkentek az árak. A háztartási energia, az egyéb cikkek, üzemanyagok, a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások árai kis mértékben nőttek az előző hónaphoz viszonyítva. A szolgáltatásokon belül az üdülési szolgáltatások árai 7,6 százalékkal, a helyi tömegközlekedés díjai 3,2 százalékkal nőttek. A járműüzemanyag-árak átlagosan 1,3 százalékkal emelkedtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik