Üzleti tippek

Nem várható a hatósági ár inflációnál nagyobb emelése

A Pénzügyminisztérium kedden közölte: a tárca várakozásai szerint tartható mind az idei, mind a jövő évi inflációs előirányzat. A pénzromlás felgyorsulásától a PM szerint azért sem kell tartani, mert nem várhatók az inflációt meghaladó hatósági áremelések.

A Pénzügyminisztérium (PM) továbbra is azzal számol, hogy az idén a fogyasztói árak az év egészében átlagosan 6,5 százalék körül alakulnak – tájékoztat a PM kedden kiadott közleménye. A szaktárca prognózisa szerint jövőre 4,5 százalékra mérséklődik az infláció, ami lehetővé teszi a Magyar Nemzeti Bankkal közösen meghatározott inflációs cél teljesülését.
Az inflációs várakozások megerősítése azon is alapul, hogy az állam saját intézkedéseivel egyre kevésbé járul hozzá az áremelkedésekhez – indokolja a prognózis fenntarthatóságát a PM. A hatósági árak körében nem várható ugyanis az inflációt érdemben meghaladó áremelkedés, sőt: a tárcánál nincs olyan előterjesztés vagy javaslat, amely a hatósági árak bármilyen emelését kezdeményezné.

Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a gyógyszerek nem tartoznak a hatósági áras termékek körébe. A fogyasztói árak, térítési díjak alakulását a következő évekre a kormány és a gyógyszergyártók közötti megállapodás, illetve az ennek keretei között folyó tárgyalások határozzák meg.

Arra is felhívja a figyelmet a közlemény, hogy bizonytalanságot jelent a nemzetközi olajárak alakulása, amely kihat a hazai energia- és üzemanyagköltségek nagyságára – hívta fel a figyelmet a PM. Ezzel együtt a közlemény leszögezi: mindezeket mérlegelve a Pénzügyminisztérium nem változtat eddigi ez évi és jövő évi prognózisán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik