Üzleti tippek

Fejlesztési minisztériummá alakulhat az integrációs tárca nélküli miniszteri poszt

Fejlesztési minisztériummá alakulhat át az európai integrációs tárca nélküli poszt – mondta Kovács László, az MSZP elnöke, külügyminiszter kedden, miután megbeszélést folytatott Medgyessy Péter miniszterelnökkel a kormányátalakításról Budapesten.

“Ez a tárca nélküli miniszteri poszt megmaradna, de nem az európai integrációval foglalkozna, mert azzal a Külügyminisztérium foglalkozik, hanem inkább a hosszabb távú fejlesztési koncepcióval” – közölte a szocialista politikus újságírókkal. Ez a minisztérium a fejlesztésnek nem a konkrét gyakorlati lépéseivel foglalkozna, hanem inkább a tervezéssel 5-10 éves távlatban, például az EU következő költségvetéséből adódó lehetőségekkel – tette hozzá.

A sportminisztérium és az informatikai tárca feladatainak átszervezésére vonatkozó kérdésre azt mondta: “egy ilyen szervezeti átalakítás (…) nem szükségképpen, de együtt járhat minisztériumok megszűnésével és esetleg új tárcák létrehozásával”. Hozzátette: a lényeg az, hogy a kormány működése ne többe, hanem kevesebbe kerüljön. A megbeszélésen szó volt a külügyminiszteri posztról is, de “erről még korai lenne bármit mondani” – mondta Kovács László.

A pártelnök közölte: a kormányfővel folytatott konzultációja előzetes véleménycsere volt, ugyanilyen megbeszélést folytat Medgyessy Péter Kuncze Gáborral, az SZDSZ elnökével. “Az, amiről beszéltünk, azért az nem kisebb korrekciók, ezek nagyobb léptékű átalakítások” – mondta, hozzátéve: ezek nem igénylik, hogy megvárják az MSZP őszi kongresszusát.

A koalíciós partnerek közötti minisztérium-cserékre vonatkozó kérdésre azt mondta: ez egy koncepcionális kérdésekről folytatott megbeszélés volt, konkrétumról, tárcákról, illetve személyekről így még korai beszélni. Miután megérlelődnek a kormányátalakítással kapcsolatos elképzelések, egyeztetésre kerül sor az MSZP elnökségével és frakciójával, valamint az SZDSZ vezető testületeivel – tette hozzá Kovács László.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik