Üzleti tippek

Élenkülő gazdaság – visszafogott lelkesedés

Miközben a feldolgozóipari vállalatok közérzete változatlan, addig a gazdasági helyzetről alkotott véleményükben a stabilizálódásra és élénkülésre utalók kerültek túlsúlyba – derül ki a Kopint-Datorg most elkészült júliusi konjunktúra tesztjéből. A bizalmi index az áprilisi 51 pontról 53 pontra javult.

A felmért 251 feldolgozóipari vállalkozás helyzete kedvezőtlenebb, a gazdasági helyzetről alkotott prognózisuk kedvezőbb az áprilisinál – olvasható a Kopint-Datorg elemzésében. A két mutatót szintetizáló konjunktúra-barométer 57,8 pont, az elmúlt 3 hónapban nem változott, ugyanakkor magasabb az egy évvel korábbi 53,9 pontnál.

A bizalmi index júliusban 53 pontra változott az áprilisi 51 pontról.(Ezt a mutatót a reálfolyamat-indikátorok átlagolásával alakítja ki az intézet.) A bizalmi index összetevői – termelési kilátások, rendelésállomány, késztermék-készletek – közül a második félévre javuló képet mutat a termelési prognózis, emelkedett a rendelésállomány, a késztermék-készletek szintje változatlan.

A kedvezőbb rendelésállománnyal, a bővülő kereslettel, a termelésnövelési tervekkel összhangban a vállalkozások mind a hazai, mind a külföldi eladásaik növelésére számítanak a következő fél évben – áll a Kopint-Datorg konjunktúra tesztjében. A vállalkozások meghatározó kapacitásainak kihasználtsága 2004 júliusában 80 százalékos, ami kissé elmarad az áprilisitól, de meghaladja az egy évvel korábbit. A következő 12 hónapra a vállalkozások kapacitás-kihasználtságra vonatkozó prognózisa javult – fogalmaz az elemzés.

A foglalkozási kilátások kedvezőtlenek: a következő hónapokban is jóval több vállalkozás tervez létszámcsökkentést, mint felvételt. A megkérdezett menedzserek véleménye szerint a magyar gazdaság helyzete hasonló, mint áprilisban volt, és kedvezőbb az egy évvel korábbinál. A makrogazdasági kilátásokkal kapcsolatos optimizmus az áprilisinál visszafogottabb, a javulást illető bizalom azonban változatlanul erős – áll a Kopint-Datorg most közzé tett konjunktúra tesztjében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik