Üzleti tippek

Jelentős drágulás a mezőgazdaságban

A mezőgazdasági termékek termelői ára júniusban 13,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, még mindig jelentősen meghaladva a fogyasztói árindex növekedését – közölte a KSH.

A mezőgazdasági termékek termelői ára júniusban 13,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az index májusban még 19,4 százalékos bővülést mutatott, így az áremelkedés dinamikájában némi mérséklődés figyelhető meg. Ugyan ez a mutató 2003 júniusában azonban mindössze 3,2 százalékos növekedést jelzett a mezőgazdasági árakban, 2002 júniusához viszonyítva.

A 2004. január–júniusi átlagos áremelkedés 14,7 százalékos volt: a növénytermesztési és kertészeti termékek ára 27,5 százalékkal nőtt, az állatoké és állati termékeké gyakorlatilag nem változott – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján hétfőn kiadott közleményben. A mezőgazdasági termeléshez felhasznált termékek és szolgáltatások ára idén január–júniusban 13,4 százalékkal meghaladta az előző év hasonló időszakában mért hasonló adatot. A termelők jövedelmi helyzete 1,1 százalékkal javult az árviszonyok változása következtében.
2004. január–júniusban a legnagyobb mértékben (68,3 százalékkal) a gabonafélék árszintje emelkedett, a februári csúcs után már csak 46,7 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.
A burgonya ára a tavalyi első hat hónaphoz képest 27,9 százalékkal emelkedett, míg a zöldségfélék ára átlagosan 1,1 százalékkal, a gyümölcsféléké 7,3 százalékkal csökkent.

A meggyért a felvásárlók 83,8 forintot fizettek (a tavalyi árnak a felét), a termelők a piacon 288,8 forintot kaptak (megközelítőleg a tavalyi ár) kilogrammonként júniusban. Az élő állatok és állati termékek ára lényegében nem változott. A vágóállatok termelői ára 4,8 százalékkal emelkedett a 2003. január−júniushoz képest, ezen belül a vágósertés termelői ára – a júniusi 24,5 százalékos emelkedés következtében – az első hat hónaphoz viszonyítva 4,2 százalékkal növekedett, a vágóbaromfié 6,1 százalékkal nőtt. A tej termelői ára 10,8 százalékkal volt alacsonyabb, a tyúktojás ára 16,7 százalékkal volt magasabb a tavaly január−júniusinál.

2004 első hat hónapjában a mezőgazdasági ráfordítások között a takarmány ára emelkedett a legnagyobb mértékben (26,2 százalékkal) az egy évvel korábbihoz képest. Az állatgyógyászati készítmények és a növényvédő szerek ára is az inflációt meghaladó mértékben (11,5, illetve 12,9 százalékkal) nőtt. Az energia áremelkedése (20,5 százalék) júniusban felgyorsult a 2003. júniusihoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik