Üzleti tippek

Csökken a bankok száma Ausztriában

Ausztriában tovább csökken a bankfiókok száma. Az idei első félévben számuk összesen 43-mal, azaz 0,8 százalékkal 5254-re csökkent – írja az osztrák jegybank, az ÖNB legfrissebb jelentése. A székhelyek száma eggyel kevesebbre, 895-re csökkent, míg a fiókoké 4401-ről 4359-re zsugorodott. A csökkenés ellenére is Ausztria nemzetközi összehasonlításban átlagnál magasabban ellátottnak számít lakossági banki szolgáltatási helyek tekintetében, mivel minden 1500 lakosra jut egy bankfiók, szemben a 2100 fős németországi és a 2600 fős svájci telítettséggel.

A banki szolgáltatási helyek sűrűsége nem egyenletesen oszlik el tartományi felosztásban. A legnagyobb sűrűség Burgenlandban van, ahol minden 1100 lakosra jut egy bankfiók, míg Bécsben 2400 lakosra jut egy.
A félév során két bank fuzionált, két pénzintézet pedig, a Gefinag Holding AG és az észak-koreai Golden Star Bank AG beszüntette tevékenységét. Három új pénzintézet, a Hypo Alpe-Adria-Bank International AG, a CPB Immobilien Kapitalanlage GmbH és az ONE Bank kezdte meg működését. Az év elejétől június végéig 58 bankfiókot zártak be és 15-öt nyitottak meg.

Az országban működő 895 pénzintézet közül huszonkettőt számlálnak a külföldi bankok osztrák leányvállalatai . Az osztrák bankok növelték külföldi képviseleteik számát a félév folyamán. A 2003 végi 27-tel szemben a félév végén 32 leányvállalattal és 44 helyett 47 képviselettel rendelkeztek külföldön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik