Üzleti tippek

A munkanélküliség megelőzését célzó program Nógrád megyében

– Nyolcszáz hátrányos helyzetű állástalan képzését és munkába állását segíti Nógrád megyében egy szeptemberben kezdődő, 941,4 millió forintos program, amelyet az Európai Szociális Alapból finanszíroznak – tájékoztatta a munkaügyi központ osztályvezetője az MTI-t.

A program célja, hogy az abban résztvevők az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedjenek el, illetve olyan piacképes szakképesítést szerezzenek, amellyel munkát tudnak vállalni – mondta Sólyom Jánosné. Közlése szerint három fő célcsoportot határoztak meg: a 16-30 év közötti fiatalokét, a 30 év fölötti tartósan munkanélküliekét, valamint azokét a 30 év fölöttiekét, akik felmondási idejüket töltik, vagy csoportos létszámleépítésben érintettek.

A 2004 szeptemberétől 2006. december 31-ig tartó programba elsősorban szakképzetleneket vagy elavult szakképesítéssel rendelkezőket, romákat, fogyatékkal élőket, vagy gyermeküket egyedül nevelő munkanélkülieket vonnak be.

Az első lépcső a képességek és az igények felmérése, valamint a tanulásra, munkára való felkészítés lesz, személyre szabott szolgáltatásokkal – tette hozzá az osztályvezető. A 100 százalékos támogatással zajló felzárkóztató és szakképzések mellett vállalkozási, informatikai és nyelvi ismereteket szereznek az érintettek, akik az oktatás ideje alatt havi 40-53 ezer forintos megélhetést biztosító támogatásban is részesülnek.


A képzést a bértámogatási konstrukció követi, a résztvevők elhelyezkedéséhez 80-100 százalékos bértámogatást biztosít a munkaügyi központ 8-12 hónap közötti időtartamra. Sólyom Jánosné hozzátette: emellett útiköltségtérítést kapnak a programba bevont állástalanok, ennek mértéke a képzés idejére 90, a munkába állás után pedig 100 százalékos.

Nógrád megyében az első fél év végén 13,8 százalékos volt a regisztrált állástalanok aránya. A munkaügyi központ nyilvántartásaiban 12.926 munkanélküli szerepelt, közöttük 1.072 volt pályakezdő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik