Üzleti tippek

Határon átnyúló pénzügyi intézmények Magyarországon

admin
admin

2004. 08. 06. 00:00

szolgáltatást végezne Magyarországon egy külföldi biztosító társaság pedig fióknyitási kérelmet nyújtott be – mondta az MTI-ECONEWS-nak Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője.

A 138 pénzügyi intézményből 66 biztosító társaság, 42 befektetési szolgáltató és 30 hitelintézet. Számuk hétről-hétre nő: július végéig 124 regisztrációs kérelem érkezett be a felügyelethez. A határon átnyúló pénzügyi szolgáltatások végzését Magyarország EU-csatlakozása tette lehetővé. A külföldön bejegyzett pénzügyi intézményeknek be kell szerezniük az székhelyük szerinti ország felügyeletétől a szolgáltatások végzéséhez szükséges engedélyt, majd ezután a magyar felügyelethez kell regisztrációs kérelmet benyújtaniuk. A felügyelet becslése szerint ezután mintegy 3-6 hónapot vesz majd igénybe mire ezek a szolgáltatók tényleges tevékenységüket megkezdik, kész termékekkel jelennek meg és értékesítési szerződéseket kötnek.

A PSZÁF korábbi 200-300-as előrejelzésével ellentétben a mostani becslések szerint a következő egy-két évben 300-400 külföldön bejegyzett pénzügyi intézmény jelenhet meg Magyarországon.
Ehhez képest a fióknyitási kérelmek száma elenyésző: mindössze egy külföldi székhelyű biztosító társaság folyamodott fióknyitási engedélyért a magyar felügyelethez, illetve egy magyarországi biztosításközvetítő kért engedélyt arra, hogy külföldön fiókot nyithasson.A magyarországi pénzügyi intézmények közül összesen öt, köztük három biztosító, egy hitelintézet és egy befektetési szolgáltató kért engedélyt a PSZÁF-tól az EU területén határon átnyúló pénzügyi szolgáltatások végzésére.

Ez év őszére megvalósul az évek óta előkészítés alatt álló biztosításközvetítői regiszter – mondta Binder István. A regisztert a piaci szereplők töltik fel, s az új nyilvántartási rendszer lehetővé teszi, hogy a pénzügyi intézmények csak megfelelő képzettséggel és engedéllyel rendelkező közvetítőket foglalkoztassanak, illetve a fogyasztók csak ilyen biztosításközvetítők szolgáltatását vegyék igénybe. Az EU direktíva 2005. június 15-i határidővel írja elő biztosításközvetítői regiszter létrehozását, ez azonban várhatóan hónapokkal a kitűzött határidő előtt megvalósul – mondta Binder István.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.