Üzleti tippek

Burány Sándor: népszerű az álláskeresést ösztönző juttatás

Havonta átlagosan csaknem 14 ezer munkanélküli veszi igénybe az egy éve bevezetett támogatási formát, az álláskeresést ösztönző juttatást, amely számottevően megkönnyíti az elhelyezkedést – tájékoztatta Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter az MTI-t.

Az álláskeresést ösztönző juttatásra az a munkanélküli jogosult, akinek legalább fél évre állapították meg a munkanélküli járadékát, s ennek folyósítási idejét kimerítette. Feltétel az is, hogy az érintett elhelyezkedése érdekében vállalja a munkaügyi kirendeltséggel az érdemi együttműködést, s maga is aktívan részt vegyen az álláskeresésben.

Az álláskeresést ösztönző juttatás folyósításának időtartama fél év, a 45. életévüket betöltöttek esetében háromnegyed év, jelenlegi összege 19.720 forint, az öregségi nyugdíjminimum 85 százaléka.
A miniszter elmondta: a juttatással a munkanélküliek anyagilag is ösztönzött álláskeresési időszaka meghosszabbodik. Ennek különösen a hátrányos helyzetű térségekben van jelentősége, ahol kevés az álláshely – tette hozzá.

A Munkaerő-piaci Alap az első félévben 2,3 milliárd forintot fordított a juttatás finanszírozására. A legtöbben Budapesten és Bács-Kiskun megyében vették igénybe a szolgáltatást, havonta ezerkétszázan, illetve ezren. A legkevesebben Komárom-Esztergom és Baranya megyében igényelték a támogatást, ötszázan, illetve hétszázan – fűzte hozzá a szaktárca vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik