Üzleti tippek

Biztosított Magyarország agrár-exportja

Magyarország évi 3,5 milliárd dolláros agrár-exportja a Kereskedelmi Világszervezet tagállamainak hétvégi genfi keretmegállapodását követően is biztosítottnak látszik.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagállamainak genfi keretmegállapodását követően is biztosítottnak látszik Magyarország évi 3,5 milliárd dolláros agrár-exportja – hangzott el a Külügyminisztérium (KÜM) keddi sajtótájékoztatón.

A hétvégi megállapodás értelmében folytatódik a kereskedelmi akadályok felszámolása, ha a mostani tárgyalássorozat sikertelen lett volna, akkor a multilaterális kereskedelmi rendszer vallott volna kudarcot – mondta Gottfried Péter , a KÜM integrációs és külgazdasági államtitkárságának vezetője. A mezőgazdaság területén a korábbi tervezethez képest a megállapodás-szöveg az Európai Unió, illetve Magyarország szempontjából kiegyensúlyozottabbá vált – tette hozzá az államtitkár. 

Az exporttámogatások témájában érvényre jutott az EU által igényelt kölcsönösség a különféle exportversenyt torzító gyakorlat fokozatos megszüntetéséről. Így, jellemzően az EU által alkalmazott exportszubvenciókkal azonos módon el kell törölni a 180 napnál hosszabb futamidejű exporttámogatásokat, amelyeket elsősorban az USA alkalmaz.

A mezőgazdasági áruk piacra jutásával kapcsolatban a megállapodás továbbra is lehetőséget nyújt az úgynevezett érzékeny cikkek megfelelő védelmi szintjének fenntartására, ezáltal az EU-n belüli közösségi preferencia megőrzésére, amely számunkra igen fontos volt – fejtette ki Gottfried Péter. Ez azt jelenti – fűzte hozzá Major István, a KÜM helyettes államtitkára -, hogy Magyarország közel 3,5 milliárd dolláros agrár-exportja a közeljövőben is biztosítottnak látszik.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik