Üzleti tippek

Növekszik a szállodák forgalma, több a külföldi vendég

Megélénkült idén januártól májusig a kereskedelmi szálláshelyek forgalma, több a vendég a szállodákban, és emelkedtek a cégek szállásdíjbevételei is. A gyógyszállók kihasználtsága 56 százalék volt, ami jóval az átlag fölötti.

Idén januártól májusig a kereskedelmi szálláshelyekre érkező 993 ezer külföldi vendég 3,1 millió vendégéjszakát töltött el hazánkban. A vendégek száma 13, az éjszakák száma 9 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. A külföldiek a szállodákat látogatják legszívesebben, a vendégéjszakák 86 százalékát itt regisztrálták, a külföldi vendégek a tavalyihoz képest 11 százalékkal több éjszakát töltöttek a szállodákban – derül ki a KSH jelentéséből.

A minőségi szálláshelyek a legkeresettebbek

A forgalom az ötcsillagos szállodákban egyharmadával, a négycsillagosokban 15, a háromcsillagosokban 6 százalékkal bővült. Az ennél alacsonyabb kategóriákban 12-22 százalékos csökkenés következett be. Az uniós vendégforgalom az év első öt hónapjában meghaladta a 2,1 millió éjszakát, az EU-15 országaiból érkezett vendégek 7%-kal több éjszakát vettek igénybe a kereskedelmi szálláshelyeken. A belga, a holland, az olasz és a spanyol turisták jóval több éjszakát töltöttek nálunk, míg az uniós forgalom több mint felét kitevő német és osztrák vendégek éjszakáinak száma 4, illetve 2%-kal csökkent. Az Ázsiából érkező vendégek kétharmadával, az amerikai földrészről érkezők közel negyedével több éjszakát vettek igénybe, mint 2003 hasonló időszakában.

A belföldi turisták is a szállodákat választják

Idén májusig a kereskedelmi szálláshelyek csaknem 1,1 millió belföldi vendéget fogadtak, akik 2,4 millió vendégéjszakát töltöttek el, ez megegyezik a tavalyi eredménnyel. A belföldi vendégforgalom 63 százalékát teszik ki a szállodák, a forgalom itt 5 százalékkal nőtt. A panziók és kempingek forgalma gyakorlatilag megegyezik a tavalyival. Az adatok azt mutatják, hogy növekszik a belföldi forgalom a minőségi
szálláshelyeken.

Januártól májusig a szállodák átlagosan 41%-os szobakihasználtsággal működtek, ami az előző év azonos időszakában mért átlagos szobafoglaltságnál 3 százalékponttal magasabb. A legmagasabb kihasználtságot az ötcsillagos szállodákban (58%) mérték.
Tizenhét százalékkal nőtt a bevétel, népszerűek a gyógyszállók
Az év első öt hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek több mint 63 milliárd forint bevételt értek el, ez 17 százalékos növekedést jelent. A bevétel a kempingek kivételével minden szállástípusban növekedett. A vendéglátás árai 11, a szálláshelyek árai 9 százalékkal emelkedtek. Az 53 gyógyszálloda kihasználtsága (56 százalék) jelentősen meghaladta a szállodák átlagos kihasználtságát, a vendégéjszakák száma 17 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik