Üzleti tippek

Jelentős az érdeklődés a HEFOP-pályázatok iránt

A Nemzeti fejlesztési terv Humánerőforrás-fejlesztési operatív programjára július 5-ig 651 pályázatot adtak be – közölte Tóth Sándor, az irányító hatósága főosztályvezetője. Az igényelt támogatási összeg 21,4 milliárd forint.

A benyújtott 651 pályázatból ötöt nem tudtak elfogadni, mert nem felelt meg a kiírás feltételeinek – mondta Tóth Sándor. A pályázati programokon túlmenően a központi programok keretében még az idén várhatóan 67 milliárd forintot kötnek le támogatási szerződésekkel, ami a központi programokra fordítható teljes keretösszeg. Ez a Humánerőforrás-fejlesztési operatív program (HEFOP) teljes támogatási keretének a 37,7 százaléka.

A pályázati kiírások túlnyomó többsége esetében a beadott igények felülmúlják a támogatható pályázatok számát, illetve a rendelkezésre álló kereteket 2004. és 2006. között. Különösen nagy érdeklődés mutatkozik a hátrányos helyzetű tanulók integrált oktatására és a felsőoktatás tartalmi fejlesztésére kiírt pályázatok iránt. A vártnál kissé kevesebb az érdeklődés a szociális szféra szakembereinek képzésére és a közművelődési intézmények felnőttképzési tevékenységének fejlesztésére meghirdetett felhívások iránt.

A pályázatok elbírálása a határidő lejárta után hatvan nap alatt megtörténik. A kiválasztott, nyertes pályázatok megvalósítása néhány hónaptól akár két évig is terjedhet – közölte Tóth Sándor.

Az év végéig hátralévő időszakban júliustól októberig még tíz pályázati beadási határidő lesz a HEFOP-pályázatoknál. Az egyes határidők lejártát követően – az addigi pályáztatási tapasztalatokat is felhasználva – megvizsgálják pályázatonként a további folyamatos pályáztatás és meghirdetés lehetőségét és szükségességét. Az eddigi tapasztalatok alapján nem várható, hogy az idén át kellene csoportosítani a HEFOP-on belül a pályázati keretek között.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.