Üzleti tippek

Tengerparti ingatlanárak a Balatonnál

Egy szintre kerültek a balatoni, illetve a horvát és a spanyol tengerparton lévő új ingatlanok: gyakorlatilag azonos négyzetméter áron kelnek el az apartmanok. Mindeközben nálunk is lezajlott az árszerkezet átalakulása: a telek a teljes árnak mintegy felét teszi ki. Az állami támogatás „kivonult” ugyan az apartmanok finanszírozásából, de bevonult a helyére a devizaalapú hitelezés.

A német és osztrák ingatlanvásárlók Balatonhoz rajzása körülbelül öt esztendővel ezelőtt kezdődött, s pár év alatt lezajlottak a komolyabb bevásárlások. Ez azt jelenti, hogy az akkor felszökött árak ma már szinte stagnálnak. A Balatonkörnyéki Ingatlanforgalmazók Egyesülete szerint az akkoriban nagy átlagban 3-5 millió forint közötti áron megvásárolt tóparti birtokok közel a dupláját érik azóta. A mára már mérsékeltebbnek mondható kereslet egyik oka, hogy a magyar tenger árai már vetekszenek a horvát, sőt a spanyol üdülőhelyeken megvehető ingatlanokért fizetendő összegekkel. A Balaton színvonalas részein, a tóparton, egy új luxus ingatlan négyzetmétere körülbelül 2 ezer eurót taksál, a horvát tengerparton 800 és 2400, a spanyolon 1500 és 2500 között kell fizetni egy-egy apartman négyzetméteréért.

A Balaton térségében megváltozott az árszerkezet is, hiszen a beépíthető építési telkek drágultak meg lényegesen: a nemzetközi gyakorlattal egyezően az üdülő „alatti” jó fekvésű telek a teljes árnak akár a felét is kiteheti. A parti sávban a négyzetméterár elérheti a 30-40 ezer forintot is. A tíz cégek tömörítő egyesület tapasztalatai szerint a tavalyi, állami kedvezményeket a mainál jóval nagyobb arányban kínáló hitelpiac az új építésű apartmanok – melyek lakóháznak minősülnek – esetében ugyan szerényebb mértékben állnak rendelkezésre, de amint a lakásfinanszírozásnál, úgy itt is áttevődött a hangsúly a devizaalapú hitelezésre. Vagyis a mind divatosabb apartman házak tóparti építését a forráshiány nem akadályozza. A klasszikus családi üdülők helyébe lépő apartmanoknak azért nagy a kultusza, mert az azokat megvásárlók napjainkban már nem találnak „üdülési örömöt” a ház körüli munkában, inkább megveszik a kertgondozást, a fűnyírást, a medencetisztítást az apartmanok üzemeltetőitől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik