Üzleti tippek

Mi hátráltatja a magyar cégeket?

admin
admin

2004. 07. 07. 00:00

A megfelelő munkaerő hiánya és a túlzott bürokrácia akadályozza leginkább a magyar gazdaság növekedést a hazánkban befektető külföldiek szerint – közölte Fehér Miklós, a piackutatással foglalkozó Synovate kelet-európai vezetője.

A Magyarországon működő európai kereskedelmi kamarák és egyéb üzleti szervezetek állandó bizottsága, és a Synovate az ország gazdasági környezetéről és a kormány tevékenységéről készített tanulmányt.
A megkérdezett 240, Magyarországon működő külföldi érdekeltségű cég felsővezetőinek 50 százaléka a megfelelő munkaerő hiányát, 62 százaléka a túlzott mértékű bürokráciát jelölte meg, mint a magyarországi gazdasági fejlődést leginkább hátráltató körülményt. Az idén májusban készített tanulmány szerint a pénzügyi szolgáltatások magas költségei, valamint a hosszabb távon is kiszámítható pénzügyi politika hiánya szintén komoly akadályt jelentenek a külföldi cégek hazai beruházásai előtt – ismertette Fehér Miklós.

Ezen problémákkal együtt a külföldi beruházók összességében optimisták a magyar gazdaság közeli jövőjét, és a gazdasági környezet fejlődését illetően. Mint mondta, a 200-as gazdasági környezetindexen átlagosan 156 pontra értékelték a magyar gazdaság helyzetét, ez meglehetősen pozitív várakozásnak felel meg. Az index szerint a 100-as érték semleges, a 200-as pedig pozitív várakozást jelent.
A kormányzati intézkedések értékelésével kapcsolatban Fehér Miklós közölte: a kabinet befektetőbarát és stabilizációs intézkedései meglehetősen pozitív visszhangra találtak. A válaszadók a 200-as kormányzati indexen 124 pontra értékelték a hivatalban lévő kormány tevékenységét, viszont kiszámíthatatlannak értékelték a politikai döntéseket, és hiányolták a stabil pénzügyi politikát.
A megkérdezett vállalatvezetők szerint Magyarország nagyon jól teljesít a bankszektor fejlettsége és a hazai menedzserek képzettsége tekintetében, ugyanakkor jelentősen elmarad a külföldi befektetők számára nyújtott kedvezmények területén a régió többi országával összevetve.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Vladimir Putin, President of Russia, during the opening session of the Paris Peace Forum, an event that is a part of the commemoration ceremonies to mark the centenary of the 1918 Armistice, at the Villette Conference Hall in Paris
The Paris Peace Forum was created to
bring together all actors of global
governance to strengthen multilateralism
and international cooperation. 
On Sunday, November 11, 2018, in Paris, France. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.