Üzleti tippek

Drágább, de még mindig olcsó és népszerű a magyar nyaralás

admin
admin

2004. 07. 06. 00:00

A tavalyi évhez képest az osztrák utazók számára Magyarország és Nagy-Britannia esetében jelentkezik a legnagyobb drágulás – állapítja meg friss tanulmányában a BA-CA bankcsoport. Míg azonban a szigetországban a belföldi áraknál közel 10 százalékkal többet fizetnek azonos javakért és szolgáltatásokért, addig a nálunk elköltött euró vásárlóerő-alapon mintegy 80 százalékkal többet ér, mint odahaza.

A kontinens országaiba irányuló utazások során nyugati szomszédaink számára az a dilemma, hogy sokfelé az eurót használják, másutt pedig többnyire az unió egységes valutájához kötött fizetőeszközt alkalmaznak, így lényegében nem érvényesül a valutafelértékelődésből származó előny, ennek folytán pedig semmi sem kompenzálja az árak széles körben megfigyelhető emelkedését.

Erre vezethető vissza, hogy a célországok kedveltsége szerinti súlyozásban számolva “nyaralási euró” az osztrákok számára az idén 1 százalékkal kevesebbet ér, mint tavaly. Az irányzat szerint az euróövezetben – és a hozzá kapcsolódó térségekben – lassan mérséklődik az osztrákok vásárlóerő-előnye.

A viszonylatok súlyozottságát alapul véve az osztrák utazók számára összességében még mindig egynegyedével olcsóbb külföldön nyaralni, mint odahaza. A BA-CA közgazdászai szerint a magas osztrák idegenforgalmi árak összefüggésben vannak az ottani magas jövedelemszinttel.

Az Egyesült Államokba való utazásnál a tavalyihoz képes csak 4 százalékos olcsóbbodás jelentkezett, a két évvel korábbiakkal összevetve viszont már 30 százalékos árelőny mutatható ki. Hasonló alapon javult tavalyhoz képest 3 százalékkal a turisztikai cserearány Törökország viszonylatában.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.