Üzleti tippek

Drágább, de még mindig olcsó és népszerű a magyar nyaralás

A tavalyi évhez képest az osztrák utazók számára Magyarország és Nagy-Britannia esetében jelentkezik a legnagyobb drágulás – állapítja meg friss tanulmányában a BA-CA bankcsoport. Míg azonban a szigetországban a belföldi áraknál közel 10 százalékkal többet fizetnek azonos javakért és szolgáltatásokért, addig a nálunk elköltött euró vásárlóerő-alapon mintegy 80 százalékkal többet ér, mint odahaza.

A kontinens országaiba irányuló utazások során nyugati szomszédaink számára az a dilemma, hogy sokfelé az eurót használják, másutt pedig többnyire az unió egységes valutájához kötött fizetőeszközt alkalmaznak, így lényegében nem érvényesül a valutafelértékelődésből származó előny, ennek folytán pedig semmi sem kompenzálja az árak széles körben megfigyelhető emelkedését.

Erre vezethető vissza, hogy a célországok kedveltsége szerinti súlyozásban számolva “nyaralási euró” az osztrákok számára az idén 1 százalékkal kevesebbet ér, mint tavaly. Az irányzat szerint az euróövezetben – és a hozzá kapcsolódó térségekben – lassan mérséklődik az osztrákok vásárlóerő-előnye.

A viszonylatok súlyozottságát alapul véve az osztrák utazók számára összességében még mindig egynegyedével olcsóbb külföldön nyaralni, mint odahaza. A BA-CA közgazdászai szerint a magas osztrák idegenforgalmi árak összefüggésben vannak az ottani magas jövedelemszinttel.

Az Egyesült Államokba való utazásnál a tavalyihoz képes csak 4 százalékos olcsóbbodás jelentkezett, a két évvel korábbiakkal összevetve viszont már 30 százalékos árelőny mutatható ki. Hasonló alapon javult tavalyhoz képest 3 százalékkal a turisztikai cserearány Törökország viszonylatában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik