Üzleti tippek

Már devizában is lehet törleszteni a devizahitelt

Az Erste Bank, a Raiffeisen Bank és az Inter-Európa Bank a Magyar Hírlap információija szerint akár devizában is elfogadja a devizahitelt törlesztő részleteket, ha valakinek ez kedvezőbb lenne.

A devizahitel-adósoknak nemcsak az árfolyamkockázat jelent lutrit, hanem a kamatokban sem lehetnek biztosak. Míg a forintkamatokat tavaly akár öt évre is fixálni lehetett, a mostani svájcifrank-kamatszintet legfeljebb néhány hónapra, illetve egyes pénzintézeti akciók keretében az év végéig lehet bebetonozni.

Ráadásul jóval többféle mellékköltséggel kell számolni. Így például a hitelnyújtáskor a bank által alkalmazott devizavételi, törlesztéskor pedig a devizaeladási árfolyam közötti különbséggel, amely drága bankoknál helyből megemeli a tartozást 1-3 százalékkal. Ezenkívül a devizaváltásért a bank még külön konverziós díjat is felszámolhat.

A bankok között éleződő verseny persze csak ideig-óráig nyomja le az árakat. A lakáshitelezés ugyanis az év eleje óta a vártnál is jobban visszaesett. Az OTP Bank új devizahitelét bemutató Lantos Csaba vezérigazgató-helyettes úgy vélte, a lakosság által hirtelen felkapott euró-és svájcifrank-hitelekkel együtt sem tudják majd a bankok elérni a tavalyi kihelyezési volument. Több pénzintézet azonban bízik a csodában, s ehhez hívja segítségül a jól reklámozható alacsony svájcifrank-kamatszintet.

A Raiffeisennél elismerték: a korábbi 3,95 százalékos kamatukat a versenyhelyzetük megőrzése miatt kényszerültek az OTP 2,99-es szintjére csökkenteni július elsejével. Ráadásul nem sokkal azután teszik ezt, hogy a svájci irányadó kamatláb 0,2 százalékponttal emelkedett. A lépést tehát a piaci helyzet nem indokolja, mégis erre kényszerült a bank, hisz az év végén már 70 milliárdos lakossági hitelportfóliót szeretne kezelni a május végi 49 milliárd helyett, s tapasztalatai szerint amióta bevezették a devizahiteleket, az ügyfelek az igényelt források 80 százalékát devizaalapon igénylik. Nem hagyhatja tehát, hogy ügyfelei például a kisebb kamattal kecsegtető OTP Bankhoz pártoljanak át.
A jutányos ajánlatot nem árt azonban közelebbről megnézni. A kezelési költség ugyanis a korábbi évi mintegy 2,1 százalékról 2,94 százalékra nőtt, így a kétféle hitelköltséget együtt számítva az új ajánlat csak évi 0,12 százalékkal lett olcsóbb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik