Üzleti tippek

Alacsonyabb az adóterhek az EU új tagállamaiban

Mind a tíz új tagállamban alacsonyabbak az adóterhek, mint a régi tagországok átlagában – derül ki az Eurostat és a bizottság jelentéséből, amely a 2002-es adatokon alapul. Ekkor a tizenötökben az adóterhek a GDP átlagosan 40,5 százalékát tették ki, ezzel szemben Litvániában csak 28,8 százalékot, de az azóta csatlakozott országok közül a legmagasabb újraelosztást megvalósító Szlovéniában is csak 39,8 százalékot – írja a Világgazdaság.

A régi tagországok magas átlaga azonban óriási különbségeket takar. Svédországban a GDP felét is meghaladják az adóterhek (50,6 százalék), míg Írországban 28,6 százalékot tesznek ki. A régi és az új tagországok többségében – köztük Magyarországon is – csökkentek az adóterhek 2001-hez képest, ám nyolc országban emelkedtek – derül ki a tanulmányból.

Eltérő képet mutatnak a huszonötök az adóbevételek szerkezetét tekintve. A közvetlen adók Lengyelországban a teljes adóbevételek mindössze 18,7 százalékát teszik ki, Szlovéniában 20,2, Szlovákiában 22,6 százalékot. Ezzel szemben Dániában 60,5 százalék ez a ráta, de az Egyesült Királyságban és Finnországban is jóval 40 százalék felett jár a közvetlen adók részesedése az adóbevételeken belül.

A különbség egyik oka, hogy az elmúlt időben több új tagállamban is csökkent a személyi jövedelemadó és a társasági adó – mutatnak rá a szakértők. A régi tagállamokban a legmagasabb személyi jövedelemadó-kulcs átlagosan 46,2 százalék, szemben az új tagállamok 34,9 százalékával. A társasági adónál 10 százalékpontos különbség van a két csoport átlaga között. Néhány nagyobb régi tagállam – köztük Francia- és Németország – keményen küzd a társasági adó harmonizálásáért, és tiltakozik az ellen, hogy az új tagállamok úgymond káros adóversenyt folytatnak velük szemben.

A társadalombiztosítási hozzájárulás aránya Csehországban (42,4 százalék), Németországban (42,3 százalék) és Szlovákiában (41 százalék) a legmagasabb. Ezzel szemben Dániában a teljes adóbevételek mindössze 3,4 százalékát teszi ki a társadalombiztosítási hozzájárulás – írja a Világgazdaság.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.