Üzleti tippek

Budapesten a legjobbak a korrupció elleni szabályok

admin

2004. 07. 02. 00:00

A budapesti önkormányzatnál a legjobbak a korrupció ellen védő rendszabályok a visegrádi négyek fővárosai közül – ezt állapította meg a Transparency International és GfK gazdaságkutató intézet cseh részlegeinek közös, tavasszal elvégzett felmérése, amelyet most hoztak nyilvánosságra.

A szabályozási környezetet – a közbeszerzési eljárások, a belső ellenőrzés, az etikai kódexek, az összeférhetetlenség és a tájékoztatás szabályait – vizsgálva Budapest 0,865 pontot kapott az elérhető egyből. Varsó a második helyre került 0,642 ponttal, Prága 0,598 pontot kapott, és a pozsonyi önkormányzat lett az utolsó, 0,553 ponttal.

Azt is vizsgálták, hogy a közvélemény mennyire tartja hatékonynak a korrupcióellenes szabályokat. Fővárosonként száz-száz megkérdezett véleménye alapján a budapesti önkormányzat 0,489 ponttal ebben is az első helyen végzett – jelezve, hogy az emberek kevésbé bíznak a szabályokban, mint amennyire a szabályok elvileg hatékonyak lehetnek -, és Budapesten főleg a közbeszerzési eljárásokkal és a tájékoztatással szemben mutatkozott elégedetlenség. E felmérésben Pozsony lett a második, 0,43782 ponttal, majd igen csekély hátránnyal Varsó következett 0,43778 ponttal, végül Prága 0,403 ponttal.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.