Üzleti tippek

Sok EU-pénz az elektronikus üzletmenetre

A kis- és középvállalkozásoknak még lehet pályázni, hogy szeptembertől ingyenesen részt vehessenek az e-kereskedelem fejlesztése érdekében meghirdetett oktatási programban és tanácsadásban.

Az Európai Unió nagymértékben támogatja a kis- és középvállalkozásokat, többféle forrást biztosít erősítésükre, versenyképességük növelésére. Ezt a lehetőséget kihasználva, illetve látva, hogy világszerte óriási az érdeklődés az e-technológiák iránt, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht. úgy döntött, hogy egy komplex program keretében segíti az elektronikus üzletmenet elterjesztését a kkv-k között. A csaknem milliárdos költségvetésű projekthez a forrásokat részben az EU, részben a magyar költségvetés biztosítja. Ez az oka annak, hogy a programban való részvétel a kiválasztott cégek számára ingyenes. Ugyanakkor érdemes azzal is tisztában lenni, hogy ha a pályázaton győztes cég nem tudja vagy nem akarja teljesíteni a szerződésben vállaltakat, akkor mégis fizetnie kell.

A tavasszal kezdődött projektet a KPMG által vezetett 5 tagú konzorcium nyerte el. Mint Balázs András, a KPMG Tanácsadó Kft. szenior menedzsere az első országos vállalkozásfejlesztési konferencián elmondta: a program újszerűsége a korábbi kkv-kat támogató projektekhez képest abban áll, hogy a meghirdetett szolgáltatásokhoz 100 százalékos támogatást kapnak a pályázaton nyertes cégek, s a projekt jelentősen hozzájárul versenyképességük növeléséhez. A program során a kis- és középvállalkozások megismerkedhetnek az e-kereskedelem nyújtotta lehetőségekkel, illetve azokkal az e-commerce modellekkel, amelyek számukra alkalmasak lehetnek.

A program keretében a különböző tréningek és a tanácsadás a pályázaton nyertes kkv-k részvételével szeptemberben kezdődnek, s várhatóan jövő augusztusban fejeződnek be. Az egyes programokra a nyár hátralévő időszakáig még lehet jelentkezni.

Egynapos képzés

Gyakorlati tudnivalók:
– a pályázati dokumentumcsomaghoz csak azok férhetnek hozzá, akik regisztráltatják magukat,
– a pályázati és a regisztrációs folyamatokat a pályázati iroda bonyolítja le, itt igényelhető a Pályázati dokumentumcsomag, s a Pályázati formanyomtatvány is,
– a pályázati iroda elérhetősége: CC Consultatio Kft. (1112 BP. Neszmélyi u. 13. T: 310-2452
– a pályázati iroda weblapja: www.mvf.hu , itt minden, az e-commerce programmal kapcsolatos tájékoztató megtalálható, s egyben letölthető a pályázati formanyomtatvány is,
– a programról a helyi vállalkozásfejlesztési központokban is lehet érdeklődni, s ezekben is átvehető a pályázati dokumentáció,
– a pályázókat a támogatási döntésről a Pályázati iroda írásban értesíti.

A program keretében eddig egynapos, az e-kereskedelem lehetőségeit bemutató előadásokat tartottak a kiválasztott kkv-knak. Ennek során lényegében az e-commerce-hez szükséges alapismeretekkel ismerkedtek meg a résztvevők. Az elsőt április végén Budapesten tartották, e mellett még mintegy 20 vidéki városban is zajlottak hasonló előadások az előre kiválasztott kkv-k részvételével.

E-portál

Várhatóan augusztusban kezdi meg működését a projekt keretében egy e-kereskedelmet támogató portál, amely egyrészt hasznos információkat nyújt a kkv-knak, másrészt a regisztrált cégek létrehozhatják saját weboldalukat, saját web-katalógusukat is, s a portálon keresztül egymással is közvetlen kapcsolatba kerülhetnek. A portál komplex fejlődést, s az e-kereskedelem teljes folyamatának az elsajátítását teszi lehetővé a kkv-k számára. A portálon az e-commerce programban részt vevő cégeket – ez körülbelül ezer kkv-t jelent – automatikusan regisztrálják, de a portál működtetői szerint 1 év múlva már legalább 5000 kkv lehet regisztrált.

Kétnapos e-learning képzés

Gyorsan fejlődő internetes kereskedelem


Nemcsak a világ legfejlettebb országaiban, hanem nálunk is évről évre hatványozottan növekszik az internetes áruházak forgalma. Ebben az évben már 10 milliárd forintos forgalmat várnak a tavalyi rekord 7,5 milliárd után. Az online kereskedelem óriási fejlődés előtt áll nálunk is, amit az USA példája is jól mutat. 2003-ban a kiskereskedelmi forgalomból még csak 5,4 százalékkal részesedett az internetes értékesítés, ebben az évben már 6,6 százalékot várnak. A növekedés termékenként különbözik: a leginkább a virágok, az üdvözlőlapok, ajándékok, illetve az egészségügyi és a szépségápolási cikkek internetes értékesítési aránya emelkedik.
Nálunk tavaly az internetes vásárlások átlagos értéke 11 300 forint volt. Minden 100 látogatóból még csak kettő vásárolt online, ami azt jelenti, hogy az internetes kereskedelemnek óriási lehetőségei vannak.

A program keretében kétnapos oktatási programra és személyes konzultációra is pályázhatnak a kkv-k, amelynek célja az e-kereskedelemre vonatkozó üzleti terv elkészítése. A program keretében minium 50, maximum 80 kkv-s vezetőt, döntéshozót képeznek ki ingyenesen.

Olyan kkv-k jelentkezését várják, akik vagy kezdőként szeretnének bekapcsolódni az elektronikus üzletbe és az elektronikus kereskedelembe, vagy új kezdeményezésekkel szeretnék a már meglévő rendszereiket továbbfejleszteni. Ez utóbbihoz pedig át akarják tekinteni a lehetőségeket, hozzá akarnak látni a tervezéshez, a megvalósításhoz, s munkájukhoz a képzés keretében tájékoztató anyagokat, konzultációkat kérnek, de a terveiket önállóan akarják kidolgozni.

A pályázatokat 2004. július 9-én délután 4 óráig lehet beadni.
A program a beiskolázástól számítva két hónapig tart, s összesen 2x1nap szakmai konzultációt, valamint 40 órai otthoni elfoglaltságot jelent.

Háromnapos oktatás

A háromnapos képzéssel egybekötött workshop-okra is a pályázati anyagok megjelenésétől számított 60 napig, vagyis július 9-én délután 4 óráig lehet jelentkezni. Itt is várják egyrészt az e-kereskedelmet még csak ezután kezdő vállalkozók jelentkezését, másrészt azokét is, akik a mostani rendszerüket szeretnék továbbfejleszteni. Ugyanakkor ez utóbbiak közül ezen programra azok jelentkezzenek, akik munkájukhoz, elképzeléseik megvalósításához konzultációs lehetőséget és a trénerekkel közös műhelymunkát igényelnek.

A programot ez év szeptembertől év végéig bonyolítják le minden résztvevő számára, a képzések a résztvevők saját székhelyén történnek egy alkalommal folyamatosan 3 napig. A program végére megalapozott e-commerce stratégiát dolgoznak ki.

Tanácsadás

A pályázaton kedvezményezettek lehetnek:

– azok a cégek, amelyek a törvény szerint kis- és középvállalkozásnak minősülnek,
– Magyarországon be vannak jegyezve és üzleti tevékenységüket is itt folytatják,
– egy kkv csak egy pályázatot nyújthat be.
Nem vehetnek részt a pályázatban, azok a cégek, amelyek:
– csődeljárás, vagy felszámolási eljárás alatt állnak,
– tisztességtelen üzleti magatartási szabályok megsértéséért jogerősen elítéltek,
– egy évnél régebbi köztartozásuk van,
– a pályázati eljárás során valótlan információt közölnek,
– a velük kötött szerződéssel vagy más európai uniós pénzalapokból finanszírozott más szerződésükkel kapcsolatban szerződésszegést követtek el,
– kísérletet tettek bizalmas információk megszerzésére, vagy az értékelő bizottság befolyásolására.

Az e-kereskedelem bevezetéséhez tanácsadói szolgáltatást is igénybe lehet venni önállóan, de úgy is, hogy a jelentkező kkv a fent említett 2 napos e-learning programmal, vagy a 3 napos workshoppal együtt pályázik erre a programra is. Ez a szolgáltatás is ingyenes, de a résztvevőknek bizonyos, előre meghatározott eredményeket meg kell valósítaniuk.

A programon belül a kkv-vezető választása szerint 11 standard szolgáltatáscsomag vehető igénybe, amelyekből külön csomagot különítettek el a kezdőknek (First Step to E-commerce, azaz Első lépések az e-commerce felé), illetve az internet üzleti célú felhasználásában már gyakorlott kkv-k (Road to B2B, azaz Úton a B2B fel) részére.

Az ehhez szükséges pályázatot a pályázati felhívás megjelenésétől számított 90 napig, vagyis 2004. augusztus 9-én 16. óráig lehet beadni. A programot valamennyi támogatott részére 11 hónap alatt bonyolítják le, egy résztvevő számára ez 3 napos folyamatos elfoglaltságot jelent. A tanácsadás a jelentkezők helyszínén történik. A tervek szerint több mint 200 kkv részesülhet tanácsadásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik