Üzleti tippek

Naponta huszonöt osztrák cég megy már csődbe

Ausztriában naponta már 25 cég megy csődbe, így európai összehasonlításban az élmezőnyhöz tartozik ebben a vonatkozásban az ország – állapította meg az idei esztendő első feléről készített összesítő jelentésében az osztrák hitelbiztosítói szövetség csődszakértője.
A csütörtöki osztrák napilapok beszámolói szerintAusztriában jelenleg 1000 aktív cégre vetítve 18 a fizetésképtelenné vált vállalatok száma. A hitelbiztosítói szövetség szerint 2004-ben várhatóan 5-7 százalékkal 6 ezerre nő a csődöt jelentő cégek száma és 25 százalékkal több, 4700 magánszemély válik fizetésképtelenné.

Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az újonnan alapított osztrák vállalatok 50 százaléka 10 éven belül csődbe jut. A legveszélyeztetettebbek ebből a szempontból a kis- és a közepes vállalatok, mindenekelőtt az építőiparban tevékenykedő cégek. Az év első felében 522 esetben jelentettek csődöt osztrák építőipari vállalkozások.
A hitelbiztosítók szerint idén mintegy 25 százalékkal több magáncsődöt fognak bejelenteni Ausztriában, mint tavaly. Az osztrák háztartások által felvett hitelek összege 1996-tól 57,5 százalékkal növekedett, s jelenleg mintegy 70 milliárd eurót tesz ki. A szakértők szerint a több mint 8 milliós Ausztriában mintegy százezerre tehető a túlságosan eladósodott háztartások száma, és már 350 ezer osztrák küszködik fizetési problémákkal. Az eladósodottak egyre inkább a fiatalabb korosztályokhoz tartoznak, a csődbe jutottak fele a 25. és a 40. életév közötti korban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik