Üzleti tippek

Lezárult a turizmusfejlesztési stratégia társadalmi vitája

Ősszel a kormány elé kerülhet a nemzeti turizmusfejlesztési stratégia, melyet kiegészítenek a napokban lezárt társadalmi vita tapasztalataival. A gazdasági tárca adatai szerint az első négy hónapban nem romlott Magyarország versenyképessége az idegenforgalmi piacon.

Lezárult a nemzeti turizmusfejlesztési stratégia társadalmi vitája – közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) turizmusért felelős politikai államtitkára. Pál Béla egy szakmai konferencián elmondta: nyáron befejeződik az összegző munka, a javaslatok alapján módosított stratégia így ősszel a kormány elé kerülhet.

A stratégia elfogadásakor dönteni kell, hogy valóban szükség van-e egy önálló turizmus törvényre. Mint mondta, csak akkor van értelme törvényt alkotni, ha az “nem az asztalfióknak készül”. A stratégia célja, hogy meghatározza azokat a feladatokat, amelyekre a 2007-2013-as európai uniós költségvetésből forrásokhoz lehet jutni.

Pál Béla elmondta: a következő költségvetési periódusban évente annyi forrás áll majd az ágazat fejlesztésére, mint 2004-2006 között összesen. Vonzerő- és szolgáltatásfejlesztésre 2004-2006 között 20 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre, a hazai társfinanszírozás összege 8 milliárd forint.

Ötből négy vendég az unióból érkezik

A politikai államtitkár hangsúlyozta: az idén az első négy hónapban nem romlott a magyarországi idegenforgalom versenyképessége. Hozzátette: Magyarország versenyképes maradt az EU piacán, az országba érkező vendégek mintegy nyolcvan százaléka az unióból jön. Január-áprilisban 12 százalékkal nőtt az uniós és mintegy 14 százalékkal az összes külföldi vendég száma.

Fekete László, a Budapesti Turisztikai Hivatal vezetője elmondta: szükség lenne arra, hogy Budapest mint önálló turisztikai termék kerüljön be a stratégiába, hiszen itt képződik az ország turisztikai bevételeinek több mint fele, ami a bruttó hazai termék (GDP) 6 százaléka.
A főváros önálló megjelenéséhez azonban szükség lenne a közterületek állapotának javítására, repülőtér-fejlesztésre, pályaudvarok kulturált állapotának biztosítására, a konferencia-, az üzleti turizmus fejlesztésére – mondta a BTH vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik