Üzleti tippek

EU programok a munkaerőért

Az Európai Uniónak nincs közös oktatási-szakképzési politikája, de különböző intézkedésekkel ösztönzik a tagállamok ezen területen történő együttműködését. A humán erőforrás fejlesztése érdekében közvetlen támogatásokat nyújtanak a Közösségi Programok révén, ezúttal ezeket ismertetjük.

Socrates II (2000-2006.)

Az EU legfontosabb oktatási programja, amely ösztönzi a diákok külföldi tanulását, a diákok és a tanárok utazását, cseréjét, a nyelvek oktatását, az információ- és a tapasztalatcserét. A program 2000–2006 közötti évekre lett meghirdetve, mégpedig 1 850 millió euró költségvetéssel. Több alprogramja van, amelyek mindegyikét célszerű áttanulmányoznia a pályázónak.

A Socrates 2. szakasza két központi eszmét támogat: egyrészt az élethosszig tartó tanulást, másrészt a „Tudás Európájának” megteremtését. Célja, hogy mindenki számára hozzáférhető legyen a tudás. Így lehet új képesítéseket szerezni, új készségeket elsajátítani. Lehetőséget ad más kultúrák megismerésére, az emberek látókörének szélesítésére és az aktív állampolgári életre való felkészülésre is.

Ki nyújthat be pályázatot? 

•  minden diák, vagy bármilyen tanulmányokat folytató hallgató,
•  oktatási szakemberek minden csoportja, 
•  oktatásért felelős helyi és regionális önkormányzatok, nemzeti hatóságok,
•  oktatási intézményekkel kapcsolatban álló állami és magánszervezetek, kutatóközpontok, vállalatok, szociális partnerek.

További információ, illetve az aktuális pályázati kiírások: http://www.euoldal.hu/kozossegi/socrates.php , illetve a Tempus Közalapítvány honlapján: www.tpf.iif.hu .
A Socrates program hivatalos honlapja >>


Leonardo da Vinci II.

Akcióprogramok 


•  Comenius: közoktatás 
•  Erasmus: felsőoktatás 
•  Grundtvig: felnőttoktatás és egyéb oktatási formák 
•  Lingua: az európai nyelvek oktatása
•  Minerva: új információs és kommunikációs technológiák az oktatásban 
•  Megfigyelés és újítások az európai oktatási rendszerekben és politikákban 
•  Közös akciók más európai programokkal 
•  Kiegészítő tevékenységek

A Leonardo da Vinci II. az EU szakképzést támogató programja. Ez is 2000–2006 közötti időszakra lett meghirdetve, mégpedig 1150 millió euró költségvetéssel.

A programnak három célja van. Egyrészt a szakmai készségek és a szakmai tudás fejlesztése – főleg a gyakorlati képzés segítségével – a szakmai alapképzésben részt vevők körében. Másrészt a szakmai továbbképzés minőségének fejlesztése is a céljai között szerepel. Harmadrészt a szakmai képzéssel kapcsolatos újításokat igyekszik támogatni, különösen a versenyképesség fejlesztését és a vállalkozói kedv bátorítását.

A Leonardo II a következő öt pályázattípust foglalja magában: 
•  mobilitási projektek 
•  kísérleti projektek 
•  tematikus projektek
•  nyelvi készségek fejlesztése 
•  nemzetközi hálózatok létrehozása 
•  referenciaanyagok kidolgozása

A programban a szakmai képzésben érintett minden intézmény részt vehet: a szakképző, a felsőoktatási intézmények és a kutatóintézetek ugyanúgy, mint vállalkozások, non-profit szervezetek és a szociális partnerek. Egyének, magánszemélyek csak intézményeken keresztül részesülhetnek Leonardo da Vinci támogatásban.

A Leonardo II újdonsága, hogy más közösségi programokkal együtt közös pályázatokat is be lehet nyújtani „Közösségi Akciók” pályázati formában, amelyről részletes információkat az Európai Bizottság honlapján találhatók.

További információ, illetve az aktuális pályázati kiírások megtalálhatók: a http://www.euoldal.hu/kozossegi/leonardo.php , illetve a Tempus Közalapítvány honlapján: www.tpf.iif.hu .
A Leonardo da Vinci II program hivatalos honlapja >>

e-Learning


Az eLearning program azért jött létre, hogy Európa számára lehetővé tegye a felzárkózást ezen a területen. Mindez elsősorban az oktatás és a képzés területére koncentrálódik, az úgynevezett eEurope akciótervben.

A kezdeményezésnek négy fő eleme van: 
•  az iskolák felszerelése multimédiás számítógépekkel, 
•  európai tanárok képzése a digitális technológiát illetően, 
•  európai oktatási szolgáltatások kifejlesztése és megfelelő software beiktatása, annak érdekében, hogy felgyorsuljon az iskolák és tanárok közötti kommunikáció.

A legtöbb úgynevezett mozdítható erőforrás nemzeti szinten valósul meg, támogatva a megfelelő Közösségi instrumentumokkal, eszközökkel.

További információ >> 
http://www.euoldal.hu/kozossegi/kozossegi_eLearning.php
A program júniusi határidejére már Magyarország is pályázhatott.

Egyéb programok

Több egyéb olyan közösségi program van, amely közvetlenül – de bizonyos tudományterületeket, vagy egyéb célcsoportokat, például a nőket, vagy a hátrányos helyzetűeket, meghatározva –, támogatja a humán erőforrás fejlesztését. Ilyen program például az Európai Unió Hatodik Kutatás-fejlesztési és Technológia Demonstrációs keretprogramja, amely a horizontális – minden tudományterületre kiterjedő – prioritásai között támogatja a kutatók, a tanárok cseréjét, a konferenciák szervezését, vagy az ösztöndíjpályázatokat is. Az Ifjúság 2000–2006, és Kultúra 2000 programok a nevükből is adódó területeken támogatják a tapasztalatcserét.

A tudástranszfer általános követelmény minden európai uniós projekt esetében. A projekt eredményeit minden pályázó köteles a lehetős legszélesebb körben elterjeszteni.

További részletek és programok: www.euoldal.hu .

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik