Üzleti tippek

Egy sikeres projekt: SME Environment

E-learning képzés keretében készítik fel a kelet-közép-európai környezetvédelemmel, energetikával és kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalatokat, hogy sikeresen pályázzanak uniós forrásokra.

Az Európai Unió célja, hogy a jelenleg az Amerikai Egyesült Államok és Japán után a világ harmadik legnagyobb K+F térségének számító Európa 2010-re átvegye a vezető szerepet a kutatás-fejlesztés területén. A cél elérése érdekében az EU6 K+F Keretprogram, 2002–2006 közötti közel 5 éves időszakában összességében mintegy 17,5 milliárd euró – több mint 4500 milliárd forint – áll rendelkezésre.

A 300 000 euró összköltségvetésű projekt konzorciumi összetétele a következő:

Koordinátor: Geonardo Kft. (Magyarország)
www.geonardo.hu
Partnerek:
1. Innostart Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ (Magyarország),
www.innostart.hu
2. Lifelong Learning Institute Dipoli (Finnország),
http://www.dipoli.hut.fi/
3. Vienna University of Economics and Business Administration ( Ausztria),
http://www.wu-wien.ac.at/
4. Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (Magyarország)
www.rec.hu

A kis- és középvállalkozások fontos szereplői az európai gazdaságnak. Jelentőségüket többek között az adja, hogy a kutatásban elért innovációs eredmények a hétköznapi gyakorlatban is megjelenhetnek. A kutatással, szállítmányozással, energetikai-, környezetvédelmi fejlesztéssel foglalkozó kis- és középvállalkozások részvétele kutatás-fejlesztési projektekben különösen előnyös, mert jelentősen megnöveli az EU6 Kutatás-fejlesztési Keretprogramjában elért eredmények várható környezetvédelmi hasznát és gazdasági hatását.

A május elsején csatlakozott országok kis- és középvállalkozásai azonban eltérő és gyakran hiányos felkészültséggel indulnak neki a Közösségi Programok által nyújtott társfinanszírozási lehetőségek kihasználásának.

Az SME-ENVIRONMENT projekt célja, hogy egy képzéssorozat keretén belül az újonnan csatlakozott országok környezetvédelmi kis- és középvállalkozásainak hathatós segítséget nyújtson az uniós felkészülésben. A kétéves időtartamú projekt a Keretprogram „Európai kutatás összpontosítása és integrálása” blokk, „Globális változások és az ökoszisztémák” tematikus prioritás keretén belül adták be, és 2004 februárjában fogadták el. Az SME ENVIRONMENT projektet az Európai Unió legnagyobb költségvetésű Közösségi Programja, az EU6 Kutatás-fejlesztési Keretprogram finanszírozza.

A projekt a kkv-k valós igényeinek a felmérésével kezdődik, amit egy átfogó internet alapú képzés követ. A projekt célkitűzései között szerepel, hogy a kurzus végére legalább 2000 kis- és középvállalkozás részesüljön az internetes oktatásban. A konzorcium várakozásai szerint ezek a vállalkozások a képzést követően körülbelül 50 pályázatot lesznek képesek benyújtani az Európai Bizottságnak koordinátorként, valamint partnerségi szerepre további 100, a most csatlakozott országok kis- és középvállalkozása vállalkozhat majd sikerrel. Lényeges eleme a projektnek, hogy a szolgáltatás ingyenes az EU6 Kutatás-fejlesztési Keretprogramjának időtartama alatt.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik