Üzleti tippek

Határozat az adóhitel visszafizetésről

Mostanra minden érintett megkapta az APEH-tól az adóhitel visszafizetéséről szóló értesítést. Aki október 31-ig fizet, annak maximális kedvezmény jár.

Aki megtakarítását bizonyos konstrukciókba (részvény, befektetési alap) helyezte, az ilyen megtakarítás éves növekményének 20 – régebben 30 – százalékát levonhatta szja-jából. Ha azonban csökkent a befektetés, akkor a kivont összeg után meg kellett fizetni az adót. Múlt ősszel eltörölték az adóhitelt. Azt 2007. április 20-áig késedelmi pótlék nélkül lehet visszafizetni. Ráadásul aki előbb fizet, az kedvezményt is kap. Hogy a konstrukció működni tudjon, számba kell venni, hogy kinek mennyi az adóhitele, és mikori visszafizetés, mekkora kedvezménnyel jár.

Miután tavaly még járt az adóhitel, így az APEH csak az adóbevallás után tudott kasszát csinálni. Ezért a törvény május 31-ei megállapítást és június végi kiértesítést ír elő. Tekintettel az szja-bevallás határidejére, az így számba vett adóhitel a március 20-ai állapotnak felel meg. Ezért szerepel a kiküldött határozatokban ez a dátum. Ami a kedvezmény mértékét illeti, hát ez eléggé érthetetlen, mind a törvényben, mind pedig a határozatban. Az adóbevallás magyarázata egy világos táblázatot tartalmazott, és június közepétől az APEH honlapján is egy közérthetőbb magyarázat olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik