Üzleti tippek

Átlagon felüli termés várható a mezőgazdaságban

A legtöbb mezőgazdasági növény esetében átlagon felüli terméssel számolhatnak a gazdák. Gabonából, búzából, olaj- és ipari növényből több termés várható idén, mint tavaly – mondta el Németh Imre földművelésügyi miniszter egy Baranya megyei rendezvényen.

A kedvező időjárásnak köszönhetően idén szinte minden növény tekintetében átlagon felüli terméssel számolhat az agrárágazat – közölte Németh Imre szombaton, a Baranya megyei Bicsérden. – Gabonából várhatóan összesen mintegy 14 millió tonna terem majd, amely 1-2 millió tonnával meghaladja az országos átlagot, és messze túlszárnyalja a tavalyi 8,7 millió tonnát – mondta el a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a pénteken megnyílt IV. Burgonyafesztiválon tartott előadásában.

Szavai szerint a gazdák búzából a 2003-ban elért 2,9 millió tonnával szemben mintegy 5 millió tonnára számíthatnak, de kiváló termés lesz az olajnövényekből és az ipari növényekből is.

A szaktárca vezetője nagy eredménynek nevezte, hogy folyamatosan nő az Európai Unióban is jól értékesíthető napraforgó vetésterülete, a növényt az ország 4,5 millió hektáros szántóterületéből 600 ezer hektáron termesztik. A burgonyáról szólva megjegyezte, hogy Magyarországon 57 különböző fajtát tartanak nyilván, ebből 10 hazai nemesítésű, a vetésterület pedig 2003-hoz hasonlóan 29 ezer hektár körül alakult.
 
Németh Imre sajnálatosnak nevezte, hogy a szántóföldi növénytermesztés termési színvonala jelenleg elmarad az uniós átlagtól. Amíg például az unióban átlagosan 35 tonna krumpli terem hektáronként, Magyarországon csak 20-22 tonna.

Ennek okait a területek szétaprózódásában, a tápanyag-visszapótlásban, a növényvédelemben jelentkező hiányosságokkal és egyebek mellett az évek óta tartó aszállyal magyarázta.

A szakminiszter az agrártámogatásokról szólva megjegyezte, a kormány célja, hogy a lehető legtöbb uniós forrást hozzáférhetővé tegye a magyar gazdák számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik