Üzleti tippek

Pályázat internetes üzleti megoldásokra vállalkozóknak

A Gazdasági versenyképesség operatív program keretén belül júliustól pályázatot írnak ki internetes üzleti megoldásokra kis- és középvállalkozások számára. Újdonság, hogy a jelentkező cégek pályázataikat konzorciumot alkotva is benyújthatják.

Július 1-jén új uniós informatikai pályázat jelenik meg a Gazdasági versenyképesség operatív programon (GVOP) belül. Az Üzleti partnerek közötti e-kapcsolat fejlesztése című pályázat az elektronikus, illetve internetes üzleti megoldásokat támogatja a kis- és középvállalkozások és üzleti partnereik közötti kereskedelmi kapcsolatok bővítése érdekében. A 2004-ben rendelkezésre álló 1,6 milliárd forintos támogatást négy célra lehet igényelni.

Az első az úgynevezett elektronikus piacterek létesítése, amelyek révén a kis- és középvállalkozások (kkv) lehetőséget kapnak a tevékenységükhöz szükséges eszközök, anyagok, szolgáltatások elektronikus úton történő beszerzésére, illetve értékesítésére.

A második cél az elektronikus értékesítési és ügyfélszolgálati rendszerek létrehozása, azaz olyan internetes interaktív megoldások kialakítása, amelyek segítségével a pályázó kkv elektronikusan értékesítheti termékeit, szolgáltatásait, valamint on-line ügyfélszolgálati szolgáltatást nyújthat.

A harmadik témakör a vállalatközi elektronikus üzletviteli rendszerek kialakítása. Az elnyerhető források a hazai kkv-k egymással, illetve a nagyvállalatokkal folytatott elektronikus alapú kereskedelmi tevékenységének fejlesztését, valamint az ehhez szükséges rendszerek beszerzését és bevezetését ösztönzik.

A negyedik, a csatlakozás elektronikus piacterekhez nevet viselő pályázati cél ahhoz nyújt segítséget, hogy a kkv-k termékeiket, szolgáltatásaikat a harmadik fél által fenntartott e-piactéren keresztül értékesíthessék, továbbá lehetőségük legyen a tevékenységükhöz szükséges eszközök, anyagok, szolgáltatások e-piactéren keresztüli beszerzésére.

A pályázaton azok a magyarországi székhelyű, belföldi gazdasági társaságok, szövetkezetek, egyéni vállalkozók indulhatnak, amelyeknél a foglalkoztatottak száma nem éri el a 250 főt, éves nettó árbevételük pedig legfeljebb 40 millió, vagy mérlegfőösszegük legfeljebb 27 millió eurónak megfelelő forint. Rajtuk kívül a magyarországi székhelyű kereskedelmi szervezetek és szövetségek, valamint a magyarországi székhelyű kereskedelmi és iparkamarák adhatnak be pályamunkát.

Újdonság, hogy a pályázók konzorciumot alkotva is elnyerhetnek uniós forrásokat. A pályázaton egységesen a projekt elszámolható költségének 50 százaléka, de minimálisan 13 millió, legfeljebb pedig 130 millió forintnyi támogatás igényelhető.

A pályázatokat a felhívás megjelenését követően 2004. december 31-ig folyamatosan lehet benyújtani az IT Információs Társadalom Kht. (IT Kht.) címére (1410 Budapest, Postafiók 114.). A pályázati felhívás június 28-tól tölthető le az Informatikai és Hírközlési Minisztérium ( www.ihm.hu ), a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ( www.gkm.hu ) és az IT Kht. ( www.itkht.hu ) honlapjáról, a pályázati útmutató és a formanyomtatványok szintén ezeken a honlapokon jelennek meg július 15-ig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik