Üzleti tippek

Robbanhat a lakáspiac a magyar euró hatására

Az eurózónához csatlakozás Magyarországon várhatóan jelentősen csökkenteni fogja a hitelkamatokat és növeli a lakások árát – mondta Ofer Bor, a Dash Kft. ingatlanfejlesztő cég ügyvezető igazgatója a Budapest Business Journal és a ReSource Magazin által szervezett konferencián csütörtökön, Budapesten.

Hozzátette: várakozásaik szerint a külföldi ingatlanbefektetők spekulációi egyes területeken, így például a főváros V., VI., és II. kerületében mesterséges lakásár-növekedést eredményeznek. Ofer Bor szerint külföldi példák azt vetítik előre, hogy az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott országokban, így várhatóan Magyarországon is középtávon megnő a kereslet a különleges minőségű, egyedi lakóépületekben található otthonok iránt.

Soóki Tóth Gábor ingatlanelemző, az Ecorys Hungary Kft. ügyvezető igazgatója közölte: az EU-csatlakozás után továbbra is a belföldi kereslet marad a meghatározó a magyar lakóingatlan-piacon. Emlékeztetett arra, hogy 2003-ban a külföldiek mindössze 4 ezer lakóingatlan adásvételt bonyolítottak le, ezen belül pedig kisebbségben vannak az unió állampolgárai. A többség pedig az országgal határos keleti-délkeleti országokból érkező módosabb rétegből kerül ki, akik ki akarják használni az unió nyújtotta kedvezőbb lehetőségeket.

Valkó Dávid, az Otthon Centrum Rt. vezető elemzője elmondta: Budapesten 64-67 százalékban a 60 négyzetméter alatti lakásokra van leginkább kereslet, a sláger a 251 ezer-300 ezer forint/négyzetméter árú lakóingatlan. Az összár alapján Budán a vásárlók 28 százaléka a 15-25 millió forintos lakásokat keresi, míg Pesten a vevők 30 százaléka a 10-15 millió forint közötti lakásokat helyezi első helyre. Továbbra is növekvő és ezidáig kielégítetlen kereslet mutatkozik a magas presztízsű, hegyvidéki, a bel-budai és a várhegyi lakások iránt, míg fejlődő piac a Duna-part és a pesti Belváros.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik