Üzleti tippek

Nem veszik a balatoni ingatlanokat

Az EU-csatlakozás sem hozta meg a Balaton-partra a várva várt ingatlanpiaci fellendülést, a túlkínálat miatt csak nyomott áron értékesíthetők mind a telkek, mind a házak.

Második éve stagnálnak az ingatlanárak a Balaton partján – írja a Népszabadság. Szász István a Balatoni Ingatlanforgalmazók Egyesületének vezetője szerint nagy a túlkínálat, ezért a tó vonzáskörzetében csak visszafogott árakon lehet ingatlant értékesíteni. A panorámás partközeli házakra a legkönnyebb vevőt találni, egy ilyen üdülő négyzetméterára elérheti a 450 ezer forintot is. Az új házak négyzetmétere 250-270 ezer, a régieké 110-130 ezer forint környékén mozog. A tóközeli telkek 30-40, a víztől távolabb lévők 10-12 ezer, a Balatontól pár kilométerre lévők pedig 2-4 ezer forinton kelnek el.
Az uniós csatlakozás előtti években többen vásároltak befektetési szándékkal ingatlant a Balaton közelében, magasra emelve az árakat, melyek csak most kezdenek visszaállni a normális szintre – véli néhány ingatlanforgalmazó.

Továbbra sem kizárt azonban, hogy a megindulnak felfelé a Balaton-parti ingatlanárak, a magyar építési költség és a telekár ugyanis még mindig alacsonynak számít az EU-s szinthez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik