Üzleti tippek

Már küldik az APEH-értesítőket a befektetési adóhitelről

Megkezdte az APEH a visszafizetendő befektetési adóhitelekről rendelkező határozatok postázását az érintetteknek. Utoljára a tavalyi évről szóló személyi jövedelemadó bevallásban lehetett ilyen kedvezménnyel élni, s legkésőbb 2007. április 20-ig vissza kell fizetni a teljes hitelállományt.

Minél hamarabb visszafizeti az adózó a hitelt, annál nagyobb visszafizetési kedvezményben részesül. A kedvezmény összege attól függ, hogy érvényesített-e az adózó 2003-ra adóhitelt és mikor fizeti vissza a fennálló hitelét. A visszafizetési kedvezmény további feltétele, hogy a befizetés időpontjában ne legyen végrehajtható köztartozása a befizetőnek és az összeget az APEH által erre a célra nyitott számlára fizesse be. A téves számlára utalt összeg nem jogosít visszafizetési kedvezményre .

Ahhoz, hogy az egyes befizetési időszakokra megállapított kedvezményt érvényesíteni tudják az érintettek, az adóhatóság tájékoztatása szerint nem szükséges a teljes adóhitel egyösszegű megfizetése az adott időszakban. A törvénynek megfelelően megállapított kedvezmény mértékét az adóhatóság jóváírja és az időszak végén közli, hogy mekkora összeget tart nyilván még visszafizetendő adóhitelként. Abban az esetben, ha magasabb összeget fizettek, mint a visszafizetési kedvezménnyel csökkentett adóhitel, akkor a túlfizetésről is tájékoztatást kapnak az ügyfelek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik