Üzleti tippek

Plázs – három fővárosban is

A Párizsból indult városi plázs építési kedv, úgy látszik, megállíthatatlanul terjed Európában. A francia főváros és Budapest mellett Brüsszel is intenzíven szervezi saját idei rendezvényét.

Párizsban július 21-étől augusztus 22-éig, az Európai Unió fővárosában július 23-ától augusztus 22-éig, míg Budapesten augusztus 8. és 29. között tart az idei Plázs. Az időbeni egybeeséseket kihasználva Budapest és Magyarország lehetőséget kap kulturális és gasztronómiai bemutatkozásra a két
Plázs – három fővárosban is 1

nyugat-európai fővárosban. Párizsban az augusztus 8-ai hétvégén, míg Brüsszelben augusztus 2-ától egy hétig rendeznek majd magyar napokat.


A francia és a belga főváros rendezvényére a budapesti rendezők szervezésében utaznak ki magyar zenészek és táncosok, míg a magyar konyha ínyencségeit a nyugati fővárosok helyi magyar éttermei kínálják, itthoni beszállítással. A külföldi rendezvényeken magyar klasszikus, kortárs, jazz és folklór zenekari koncertek kerülnek műsorra. Szervezés alatt áll továbbá képzőművészeti és fotókiállítás is.







Kilométerek, tonnák

Párizsban a Szajna jobb partján a Tuileries kertjétől a Bastille-ig tartó 3 kilométer hosszú rakpartszakaszt rendezik át „riviérának”. Brüsszelben a belváros szívében, a Quai des Péniches csatorna partján 1 kilométer hosszan alakítják ki, 4000 tonna homokot felhasználásával a helyi Plázst. Budapesten a Margit-szigettel szembeni pesti alsó rakpart másfél kilométeres szakaszán tart három hétig a rendezvény.

A Budapest Plázs augusztus 8-ától rendez francia, míg 16-ától belga hetet. Ezekre is az adott társrendezvény küld hazájukban népszerű és ismert fellépőket. A budapesti belga hetet Freddy Thielemans, Brüsszel polgármestere nyitja meg.


A plázsok minden városban a helyi földrajzi és kulturális adottságokhoz igazodnak, de figyelemre méltó egybeesés, hogy kutyákat egyik városban sem lehet majd a rendezvények területére bevinni. A brüsszeli és a budapesti rendezvény másik véletlen hasonlósága, hogy mindkét helyen 500-500 nyugágy várja majd a pihenni vágyó látogatókat.

A Párizs Plázs költségvetésének felét állja a városi önkormányzat, míg a Brüsszel városa a rendezvény 450 ezer eurós költségvetésének 2/3-át finanszírozza. Budapest vezetése még nem döntött a rendezvény támogatást kérő pályázatáról.



Plázs – három fővárosban is 10

Ajánlott videó

Olvasói sztorik