Üzleti tippek

Csúszik a kamatadó bevezetése

A tervezettnél fél évvel később, 2005. július 1-jén vezetik be az Európai Unióban a más tagországokban elhelyezett megtakarítások adóztatását – ebben állapodtak meg a 25 tagország EU-nagykövetei szerdán Brüsszelben.

A halasztás oka, hogy Svájc nem szavatolta az eredeti időpont, 2005. január 1-jei betartását. Az új időpont is csak abban az esetben érvényes, ha Svájc és a többi, nem EU-ország elvégzi a kamatadó bevezetésével kapcsolatos feladatokat.

A tizenötök tavaly júniusban hagyták jóvá az irányelvet azoknak a megtakarításoknak a megadóztatásáról, amelyeket polgáraik egy másik tagországban helyeznek el. Eszerint a tagállamok nagy többsége a bankok és az adóhatóságok közötti információcsere alapján, Ausztria, Belgium és Luxemburg viszont forrásadó alkalmazásával adóztatja meg az ilyen megtakarításokat.

A tervek szerint huszonkét tagország alkalmazza majd az ilyen esetekben automatikus információcsere módszerét, amely a banktitok de facto feladásával jár. Az erős banki szférával rendelkező és tőkemeneküléstől tartó három ország ezzel szemben lépcsőzetesen növekvő forrásadót fog kivetni a külföldiek megtakarításainak hozamára. Ennek mértéke 2005-2008 között 15 százalék, 2011-ig 20 százalék, ezt követően pedig 35 százalék lesz.

A szabályok életbe lépésének azonban az is feltétele, hogy az EU megállapodásra jusson az adott szempontból fontos harmadik országokkal, elsősorban Svájccal és több más, adóparadicsomnak számító európai miniállammal. Svájc esetében ez mindeddig azért nem sikerült, mert a svájciak nem tudják szavatolni, hogy jövő januártól szintén megkezdik a tőlük kért “egyenértékű intézkedések” alkalmazását.
Svájc mellett ugyanez vonatkozik Andorrára, Liechtensteinre, Monacóra és San Marinóra. Ezek az országok továbbra is fenntartanák a banktitok intézményét, és a három uniós tagállamhoz hasonlóan a forrásadó eszközét alkalmaznák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!