Üzleti tippek

Helyi döntés a mikrohitelekről

Ezen a héten várhatóan eldől, hogyan alakul át a jövőben a mikrohitelezés. A kormány elé kerülő előterjesztés szerint az Országos Mikrohitel Alap (OMA) gazdája a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) lesz, de a hitelekről az eddigi gyakorlattal ellentétben a helyi vállalkozás-fejlesztési központokban döntenek – értesült lapunk. Ezzel együtt megszűnik a Magyar Vállalkozás-fejlesztési Alapítvány (MVA) finanszírozásban betöltött szerepe.

Az eddigi egy helyett húsz vállalkozás-fejlesztési központ (hvk) dönt majd a mikrohitelek sorsáról – amennyiben a kormány jóváhagyja a legkisebb vállalkozások hitelezési gyakorlatának átalakítására kidolgozott javaslatot. A kedvező kamatozású mikrohitelek forrását jelentő alapból a tervek szerint egyelőre a szabadon hozzáférhető 4,4 milliárd forint kerül a hvk-khoz. (A mikrohitelezés keretében összesen mintegy 14 milliárd forintot helyeztek ki, az ezek törlesztőrészleteiből visszaáramló pénzekből áll most rendelkezésre a 4,4 milliárdos forrás.) A jövőben is a helyi központok bírálják el a hitelkérelmeket, és folyósítják a megítélt összegeket.

A mikrohitelforrás decentralizálásáért négy éve küzdenek a hvk-k. Akkor ugyanis egycsapásra az MVA kezelésébe került az OMA. A helyi központoknak ezzel egyidejűleg be kellett fizetniük a központi alapba pénzeszközeiket, valamint a folyamatosan beérkező hitel-törlesztőrészleteket is. Az országos hálózatot jelentő 20 helyi központ közül mindössze négy (a budapesti, a Szabolcs-Szatmár-Bereg, a Borsod-Abaúj-Zemplén és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei) nem fizette be forrásait a központi alapba, amelyeket az MVA diszkriminált a mikrohitelezésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik