Üzleti tippek

Tejkvóta-pályázatot hirdet az agrártárca

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a még birtokában levő tejkvótákra pályázatot hirdet. Akik önhibájukon kívül vesztették el saját kvótájukat, kedvezményesen juthatnak új engedélyhez.

Az Európai Unióban a tejtermelés az egyik legszigorúbban szabályozott élelmiszeripari ágazat. Az EU pontos mennyiségi korlátokat rögzített a tagállamokkal a csatlakozási szerződéseikben. Minden egyes tagállama számára meghatároz egy országos referenciamennyiséget (országos kvótát), amelyet szétoszthat a tejtermelők között. Az így (térítés ellenében vagy anélkül) kiosztott egyéni referenciamennyiségek (egyéni kvóták) az illető tejtermelők tulajdonába kerülnek, amelyekkel a vonatkozó jogszabályok keretein belül szabadon rendelkezhetnek.

Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság között megkötött csatlakozási szerződésben megállapított országos referenciamennyiség 1 947 280 tonna, ebből 1 782 650 tonna a beszállítási kvóta és 164 630 tonna a közvetlen értékesítési kvóta.

Magyarországon a kormány saját tartalékából jelenleg 91 millió liternyi tejkvótát adhat el vagy bérbe, ennek ára literenként egy forint plusz áfa – közölte Benedek Fülöp , a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára pénteken. Ebből a beszállítási kvóta hatálya alá 54 millió tonna tartozik, és 120 millió bérbevehető. Az FVM pályázati úton kívánja elosztani tartalékkvótáit. Azon termelők igényléseit várják, akik a pályázati előírások mellett ki tudják fizetni a 20 forint + áfa kilónkénti árat.

A szükséges űrlapok letölthetőek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési
Hivatal honlapjáról.

Azon termelők számára, akik önhibájukon kívül vesztették el tejkvótájukat, a minisztérium három millió liter értékesítési és hétmillió liter bérbevehető kvótát ajánl fel évi egy forint plusz áfa áron literenként. A bérbeadási idő két év. A bérleti időszakot követően a bérelt tejkvótát a termelő kedvezményes áron megvásárolhatja.

Egy igénylő legfeljebb 50 ezer liter beszállítási és 10 ezer liter közvetlen értékesítési tejkvótát bérelhet. Amennyiben az igénylő a bérelhetőnél nagyobb mennyiségű tejkvótára tart igényt, akkor a bérelhető mennyiségen felül jogosult kvótavásárlásra is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!