Üzleti tippek

Ma dől el, lesznek-e áfa-raktárak

Vámraktárak helyett hamarosan áfa-raktárak. Ma dönt a Parlament a PM által is támogatott javaslatról, aminek a lényege, hogy ezekben a raktárakban az unión belüli forgalomban is lehet majd azonnali áfa-kötelezettség nélkül tárolni az árut.

Május elsejétől ugyanis megszűntek a vámraktárak. S jelenleg helyettük azok, akik eddig itt helyezték el a megrendelőhöz való szállításig a termékeiket, úgynevezett konszignációs raktárakat vehetnek igénybe, viszont az áru ideérkezésével már belföldinek minősülnek, vagyis akár itt értékesítik azt, akár tovább viszik harmadik országba, be kell jelentkezni az itteni áfa-körbe. Ezzel szemben a tervezett áfaraktárak úgy szolgálnak az exportra szánt uniós termékek átmeneti tárolására, hogy a tényleges értékesítésig mindenféle vám és közteher fizetése nélkül, nullaszázalékos áfa-kulcs mellett lehet tárolni a termékeket. Ez azoknak fontos, akik az importált árut nem kívánják azonnal feldolgozni vagy továbbértékesíteni.

Magyarország uniós csatlakozását követően 204 közvámraktárra adtak ki engedélyt – hiszen az unión kívüli kereskedelemben továbbra is megmarad korábbi szerepük -, ami a korábbi fele.
Ha az Országgyűlés ma megszavazza a törvénymódosítást, a jogszabály a kihirdetését követő nyolcadik napon hatályba léphet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik