Üzleti tippek

Nők az európai munkaerőpiacon

Csupán az európai nők 8 százalékának sikerül vezetői pozícióba kerülnie a karrierje során. Felsővezetői szinten még nagyobb az aránytalanság: öt százalék tudja csak beverekedni magát a férfiak közé.

Az európai vállalatok alig több mint felénél dolgozik egynél tőbb nő vezetői poszton – derült ki az európai nők munkaerőpiaci helyzetének javításáért alakult European Professional Women’s Network (EPWN) és az Egon Zehnder fejvadász cég 240 vállalat részvételével készített friss felméréséből. Az egyes országok között hatalmas az eltérés.

Olaszországban fehér hollónak számít a női vezető, Skandináviában azonban a nők jelenléte egy-egy vezetői értekezleten nem kelt feltűnést.
A kutatás eredményei szerint óriási különbség mutatkozik az egyes országokban élő nők helyzetében. Norvégiában a női munkavállalók 22 százaléka, Svédországban pedig 20 százaléka dolgozik jelenleg főnökként a vállalatoknál. Az éllovasok közé tartozik még Finnország: ott 14 százalékos az arány. Az európai országok középkategóriáját Németország és Nagy-Britannia kezdi 10-10 százalékkal, és Dánia zárja a sort.

A nők munkaerőpiaci helyzete a déli államokban a legrosszabb: Spanyolországban 3, Olaszországban pedig 2 százalékuk jut magasabbra a hierarchiában. Ezek közé az országok közé ékelődik Belgium is, ahol a nőknek szintén alhanyagolható része (3 százalék) kerül vezetői tisztségbe. A kutatás szerint ez az eredmény a társadalmi értékekkel magyarázható: Dél-Európában még mindig tartják magukat a dolgozó nőkkel szembeni előítéletek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik