Üzleti tippek

Nem csak a miénk a Tokaji

A kormánynak sikerült megegyeznie a szlovákokkal a tokaji bor termelésének ügyében, valamint a románokkal a pálinka névhasználatának kérdésében.

Szanyi Tibor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára elmondta, hogy augusztus-szeptemberre várható a végleges kormányszintű megállípodás Szlovákia és Magyarország között a tokaji borvidék kérdésében. A Tokajról szóló megállapodás alapján a jövőben egységes szőlőtermelő és borelőállító területként lehet majd kezelni e térséget.

A megállapodás szerint a magyarországi 5000 hektáros tokaji termőterület mellett Szlovákiában a korábbi 900 hektár helyett 565,2 hektáron termelhetik a szlovák borászok a tokaji alapjául szolgáló furmintot, hárslevelűt, sárga muskotályt és zenit szőlőt – mondta a lapnak Szanyi Tibor az agrártárca politikai államtitkára.

Amennyiben Szlovákiában a magyarországihoz hasonló technológiával és szabályozás szerint dolgozzák fel a szőlőfajtákat, akkor használhatják a tokaji szamorodni, az aszú, az eszencia, a fordítás és máslás bor elnevezést, illetve ezek szlovák tükörfordítását. Szlovákia ugyanakkor lemond a kétputtonyos aszú előállításáról.

Ajánlott videó