Üzleti tippek

Nem született megállapodás a magyar-szlovák tokaji vitában Brüsszelben

Nem jutottak megállapodásra a magyar és a szlovák tárgyalófelek csütörtökön Brüsszelben a tokaji borvita kérdésében – közölte az MTI-vel Benedek Fülöp, a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium közigazgatási államtitkára. Mint mondta, a megbeszéléseket várhatóan hétfőn folytatják.

Németh Imre, az agrártárca vezetője csütörtökön Budapestenbejelentette, hogy jelenleg is tárgyalnak a magyar megbízottak a szlovák agrártárca és az Európai Bizottság képviselőivel a tokaji bor ügyében. Mint mondta, a megbeszélésekre azért van szükség, mert az Európai Unió sürgette a magyar-szlovák megállapodás létrejöttét a tokaji bor ügyében, mivel az EU bizottságának eredetvédelmet szabályozó rendeletéhez ez az egyezség szükséges.

Németh Imre és szlovákiai kollégája április végén előzetes megállapodásra jutott az évek óta tartó vita lezárására, de a szlovák kormány utóbb kifogásokat emelt az egyezség ellen, s a pozsonyi külügyi tárca vezetője, Eduard Kukan közölte: újabb tárgyalásokra van szükség.

Az április végi megállapodás – amellett, hogy közös minőségellenőrzést és a magyartól eltérő minőségű szlovákiai borok gyors piacra dobását, valamint a kétputtonyos szlovák tokaji előállításának beszüntetését írta elő – azt is leszögezte, hogy Szlovákia a magyar terület egytizedén, mintegy 565 hektáron állíthat elő szőlőt a tokaji borvidékhez kapcsolódó területeken. Ezt a magyar tokaji termelői túl soknak, a szlovákok viszont túl kevésnek mondták, s Kukan nyíltan kijelentette: nem fogják tovább korlátozni annak a területnek a kiterjedését, amelyen tokajit termelnek. Mint hozzátette: erről a területnagyságról már egy korábbi szlovák kormányrendelet rendelkezett, amely ezt 908 hektárban állapítja meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik