Üzleti tippek

Nemzeti boriroda milliárdos költségvetéssel

Három héten belül elkészíti a nemzeti boriroda létrehozására vonatkozó előterjesztést Botos Ernő Péter. A miniszteri programbiztostól megtudtuk: az ágazati teendőkről folytatott tegnapi egyeztetés résztvevői – termelői szövetségek, szervezetek, tanácsok, felsőoktatási intézmények – közel egyhangúlag támogatták a kezdeményezést. Mellette érvelt Szanyi Tibor, az agrártárca államtitkára is. A programbiztos szerint a boriroda működése milliárdos nagyságrendű költségvetési támogatást igényelne. Ez több mint a duplája az Agrármarketing Centrum által évente a borra fordított 300-400 millió forintos forrásnak. (Egyébként a terület “menedzselése” az AMC-től átkerülhetne a borirodához.) A központi támogatáson túl elképzelhető a boriroda költségvetésének kiegészítése az ágazati szereplők befizetései révén is. Ez történhetne közvetlen módon és úgy is, hogy a bort érintő adóterhek bizonyos százalékát automatikusan visszaforgatnák az iroda büdzséjébe.

Az
ágazatban hosszú ideje alapvető problémának tartják a magyar bor nemzetközi elismertetésével kapcsolatos tevékenység hiányosságait, nem megfelelő koordinációját, a rendelkezésre álló szűkös források nem terv- és célszerű felhasználását. A központi piaci és marketingtevékenységet folytató iroda megalakítása ezeken a gondokon segíthet – fejtette ki Botos Ernő Péter. A szervezet várhatóan az ősz elején jön létre. A “sietséget” az indokolja, hogy a kormánynak és a parlamentnek még az idén rendeznie kell a kapcsolódó jogi-költségvetési feltételeket.
A miniszteri programbiztos hangsúlyozta: egyelőre csupán a kezdeményezés biztos, ám az, hogy az ötletet milyen tartalommal töltik meg, csak ezután, a további konzultációk során dől el.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.