Üzleti tippek

Jelentős nagyberuházások jönnek Magyarországra

A kormány a működőtőke beáramlás élénkítésére 30 milliárd forint értékben támogatja multinacionális cégek magyarországi beruházásait. A beruházás-ösztönző program legutóbbi eredményeként az amerikai ExxonMobil nyit szolgáltató központot Budapesten.

A
Népszabadság információi szerint a már bejelentett Bosch és Exxon beruházások mellett a gyógyszeripari GlaxoSmithKline, a napelemgyártó Sol@Mio, az autóalkatrész gyártó Denso és az Electrolux ír alá a kormánnyal a közlejövőben egyedi megállapodást.

Az
Esso kúthálózatáról ismert amerikai ExxonMobil ügyvezetője, Francis Uyttebrouk és Csillag István, a gazdasági tárca vezetője szerdán írta alá az olajcég magyarországi beruházásának támogatásáról szóló megállapodást. A társaság 2006-ig egy globális szolgáltató központot hoz létre Budapesten, a beruházás értéke 44 millió euró.

A
megállapodás szerint a cég a beruházás értékének 30 százalékát veheti igénybe támogatás formájában, amelyhez négy év alatt juthat hozzá. A támogatás teljes összegének elnyeréséhez minden feltételt teljesítenie kell az Exxon Mobilnak, többek között, hogy 400 új munkahelyet hoz létre Magyarországon. Csillag kifejtette, a támogatási összeg a cég által a 400 fő után befizetett szja-ból két év alatt megtérül.

Ajánlott videó