Üzleti tippek

Harmincmilliárdos szélerőmű-beruházás a Bakonyban

Egy írországi befektető cég 36 tornyos szélerőmű-parkot kíván létesíteni a Bakonyban Zirc és Olaszfalu térségében; a mintegy 30 milliárd forintos beruházás a jövő év tavaszán kezdődne.

A beruházó jelenleg a hatósági engedélyeztetési eljáráshoz szükséges terveket készíti. Horváth László, Zirc polgármestere, a beruházás bejelentésekor elmondta: szerinte ez a fejlesztés a hátrányos helyzetű bakonyi térségben beindíthatja a beruházási kedvet. Ezt támasztja alá az is, hogy az egy írek megjelenése óta újabb két vállalkozás – egy német és egy magyar – jelentkezett, hogy szélerőmű-parkot szeretnének létesíteni a Bakonyban.

A Bakonyban a tési fennsíkra korábban tervezett szélerőmű építését a nemzeti park és a környezetvédelmi hatóság táj- és madárvédelmi szempontból nem engedélyezte, viszont Zirc és Olaszfalu térségében lehetséges – a friss szélerőmű-térkép alapján – ilyen beruházás megvalósítása.

Magyarország az uniós csatlakozással vállalta, hogy 2010-ig a teljes energia felhasználásának 6 százalékát a megújuló energiaforrásokból – szélenergia, biomassza (hőenergia) és napenergia – elégíti ki. Jelenleg egy százalékos ez az arány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik