Üzleti tippek

Egyre több turista választja Magyarországot

Az idén január-áprilisban 1,4 millió vendég érkezett a kereskedelmi szálláshelyekre és 3,7 millió vendégéjszakát töltött el: az előbbi 8,1 százalékkal, az utóbbi 7,9 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal felméréséből.

A közlemény szerint a kereskedelmi szálláshelyekre áprilisban 484 ezer vendég érkezett és 1,285 millió vendégéjszakát töltött el: a vendégek száma 8,1 százalékkal, az éjszakák száma pedig 5 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest.

A KSH adatai szerint január-márciusban az idegenforgalmi devizabevételek 463 millió eurót tettek ki, ami 12 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Az idén január-áprilisban a kereskedelmi szálláshelyekre érkező 672 ezer külföldi vendég 2 millió vendégéjszakát töltött el: a vendégek száma 14 százalékkal, az éjszakák száma 12 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. A külföldivendég-éjszakák száma a szállodákban összességében 14 százalékkal bővült.

Az idén az első negyedévben a külföldi vendégek száma 8,1 százalékkal, a vendégéjszakáké 9,6 százalékkal nőtt a tavalyi év első három hónapjához képest.

Az első negyedévben a kereskedelmi szálláshelyekre 415 ezer külföldi vendég érkezett, akik 1,3 millió vendégéjszakát töltöttek el.

Az EU-15 országaiból érkezett vendégek 11 százalékkal több éjszakát vettek igénybe a kereskedelmi szálláshelyeken 2003. január-áprilishoz viszonyítva. A növekedés hatására az uniós vendégforgalom megközelítette az 1,4 millió éjszakát.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 733 ezer belföldi vendéget fogadtak, akik 1,7 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 3 százalékkal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában – közölte a KSH.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik