Üzleti tippek

Távmunka Magyarországon

Magyarországon ma ötvenezer távmunkás, ha van. A lehetőség a munkaadókat egyelőre kevésbé hozza lázba, mint a munkavállalókat. Pedig a távmunkával a költséget csökkenteni, a hatékonyságot növelni lehet.

A munka törvénykönyvének módosítása szabályozza a távmunkát. Az új paragrafus teljes mértékben eukonform, tartalmazza azokat a feltételeket, amelyről az európai munkaadók és munkavállalók érdekképviseletei korábban megállapodtak. A PricewaterHouseCoopers (PwC) átfogó tanulmányt készített a távmunka össztársadalmi vonatkozásairól. A tanulmány a munkavállalók és a munkaadók körében jelentkező társadalmi, gazdasági előnyöket és hátrányokat foglalja össze.


Magyarországon eddig nem készült hivatalos felmérés a távmunkások számáról. Becslések szerint ez ma az aktív munkavállalók mintegy egy százaléka, s ez megközelítőleg 50 ezer távmunkást jelent. Kimutatások szerint a távmunkások aránya évente 20-30 százalékkal növekszik, de Németországban például elérte az évi 100 százalékos növekedést az elmúlt három évben.


A távmunka iránt Magyarországon is fokozott érdeklődés mutatkozik munkavállalói oldalon. Idén februárban naponta 100 új regisztrációt jegyeztek fel távmunkavégzésre a Távmunka Projekt weboldalán. Felmérések szerint a munkavállalók 83 százaléka úgy vélekedik, hogy jelenlegi munkáját távmunkában is el tudná látni (177 fő megkérdezése alapján, Távmunka Projekt, 2004). A távmunka lehetőségét kínáló állásajánlatokra általában túljelentkezés van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik