Üzleti tippek

Este 10-től lesz hivatalos eredménye a választásoknak

A június 13-i európai parlamenti választás eredményét csak este 10 óra után hirdetheti ki az Országos Választási Bizottság, de a közvélemény-kutató cégek akár már 19 órakor közzétehetik előrejelzéseiket.

A választási eljárásról szóló törvény szerint “a szavazást megelőző nyolcadik naptól a szavazás befejezéséig (tehát a magyarországi szavazókörök este 7 órai zárásáig) a választásokkal kapcsolatos közvélemény-kutatás eredményét nem szabad nyilvánosságra hozni” – emlékeztetett Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője.
A választás napján este 7 órakor közzé tehetők azok a kutatási adatok, melyeket a szavazás napja előtti nyolcadik nap után gyűjtöttek össze a közvélemény politikai szimpátiáját, választási hajlandóságát mérő cégek.
A szavazókörök 19 órai bezárása után még három órán át azért nem lehet nyilvánosságra hozni a választás eredményét, mert meg kell várni, hogy az unió valamennyi tagállamában véget érjen a voksolás. Utoljára a Portugáliához tartozó Azori-szigeteken, este 10 órakor zárnak be a szavazókörök.

Este héttől exit poll

Június 13-án este 7 és 10 óra között a közvélemény-kutató cégek utolsó héten mért, vagy közvetlenül a voksolás után készített “exit poll” adatai kerülhetnek nyilvánosságra. A jogszabály szerint a szavazás napján közvélemény-kutatás “csak névtelen lehet, és az önkéntességen alapulhat”, és a kérdezőbiztosok “abba az épületbe, amelyben a szavazóhelyiség van, nem léphetnek be, a választópolgárokat semmilyen módon nem zaklathatják, csak a szavazóhelyiségből kilépőket kérdezhetik meg”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik