Üzleti tippek

Sikeres pályázók

A kis- és középvállalkozások számára a Gazdasági Versenyképesség Operatív Programja pályázataira eddig 2430 pályázat érkezett.

A második Nemzeti Fejlesztési Terv kiemelkedő célkitűzései:
– a felzárkóztatás,
– a tudásközpontú társadalom felépítése,
– a gazdaság versenyképességének megerősítése,
– a fenntartható fejlődés biztosítása.

Szó sincs arról, hogy a magyar vállalkozások ne foglalkoznának teljes „mellszélességgel” a Nemzeti Fejlesztési Terv pályázataival, sőt: a május végi adatok szerint már több mint 2500 pályázatot regisztráltak mintegy 40 milliárd forintos támogatási igénnyel. A legjobban a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program pályázati „mozgatják meg” a vállalkozók fantáziáját.

Ezen programon belül is azok a pályázatok a legnépszerűbbek, amelyeket kifejezetten a kis- és középvállalkozásoknak írtak ki. A kis- és középvállalkozások nagyon aktívak: a legnagyobb érdeklődés a kkv-k műszaki, technológiai fejlesztésére kiírt támogatások iránt van, ehhez már május elejéig 1200 pályázatot regisztráltak.

Ugyancsak népszerűek a kkv-k körében a korszerű menedzsmentrendszerek és technikák támogatására kiírt pályázatok, ebben a témában is már 500 pályázat érkezett. De van érdeklődés a kis- és középvállalkozások részére emelt szintű, szakmaspecifikus tanácsadás igénybevételének támogatására kiírt pályázatok iránt is. S megkezdődött a pályázatok elbírálása is: május elején személyesen a miniszterelnök adta át az első 12 kis- és középvállalkozásnak a támogatólevelet. Ők 12-en közel 180 millió forint támogatáshoz jutnak, amelynek révén több mint 370 millió forintnyi fejlesztés valósul meg. Az első 12 nyertes pályázó mindegyike egyébként a GVOP keretében jutott támogatáshoz, amely azért sem véletlen, mert ezen program pályázatait hirdették meg legkorábban (még január végén). Ugyanakkor az is tény, hogy a GVOP-n belül is vannak olyan pályázatok, amelyek iránt igen csekély az érdeklődés. Május közepéig például egyetlen pályázat sem érkezett még a felsőoktatás és a vállalatok közötti kooperatív kutatást és technológia transzfert segítő partnerkapcsolatok és hálózatok kiépítése iránt. Nincs „tolongás” a beszállítói integrátorok számának növelését támogató pályázatok, vagy az ipari és innovációs infrastruktúra fejlesztését célzó pályázatok iránt sem. A kis- és középvállalkozások közötti együttműködés támogatására kiírt pályázat is csak kevesek „fantáziáját” mozgatta meg.


Regisztrált pályázatok:
1. Gazdasági Versenyképesség Operatív Program: 2430 pályázat – 20 milliárd forint támogatási igény.
2. Regionális Fejlesztési Operatív Program: 97 pályázat – 20 milliárd forint támogatási igény.
3. Európai Szociális Alap: 500–1000 regisztrált letöltés.
4. Humánerőforrás-fejlesztés Operatív Program: 4000 regisztrált letöltés.

A GVOP összes költségvetése egyébként 2004 és 2006 között mintegy 155 milliárd forint, amelyből 110 milliárd forint az EU strukturális alapjából érkezik, a többit pedig a magyar költségvetés állja. Mindez azt is jelenti, hogy bőven van még forrás a pályázatokra.

S bár még alig néhány cég jutott támogatáshoz az EU 2004–2006. évekre Magyarország számára biztosított forrásaiból, még inkább a jövőbe kell nézni: a kormány megkezdte a 2007–2015. közötti uniós pénzügyi ciklusra szóló fejlesztési terv kidolgozását. A források 2007-től megnégyszereződnek: kormányzati számítások szerint ettől az időszaktól kezdve az uniós támogatások kiegészítve a hazai forrásokkal naponta mintegy 6 milliárd forintnyi fejlesztést, beruházást tesznek lehetővé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik