Üzleti tippek

Pályázatíró tanfolyamok: az „egyszerűtől a luxusig

A bőség zavarával küzd, aki pályázatíró tanfolyam elvégzésére adja fejét: a paletta ugyanis igen széles, mivel az ingyenes tanfolyamoktól kezdve a több százezer forintos képzésekig sokféle programon részt lehet venni. Megéri tájékozódni.

A pályázatírás nem ördöngös munka, bárki – legyen akár egy kis- és középvállalkozás vagy éppen a helyi önkormányzat alkalmazottja – könnyedén elsajátíthatja, feltéve persze, ha megfelelő helyen próbálkozik annak megtanulásával. A pályázatírás egyébként lassan olyan lesz, mint a foci, vagyis mindenki ért hozzá, ám igazán magas színvonalon kevesen művelik még az országban. Így aztán nem véletlen, hogy az Európai Pályázati Szakértők Szövetsége május elején megalapította a Pályázati Szakértők Minősítő Bizottságát, és megalkották saját minőségbiztosítási rendszerüket.

A pályázatírást oktató cégek, szervezetek színvonala is nagyban különbözik: van ahol „kimerítő” képzést adnak, máshol viszont igencsak hiányérzettel távozik a képzésben részt vevő a többórás, vagy netán többnapos okítás után is. A választék minden tekintetben széles, mindenekelőtt el kell dönteni, hogy mit akar elsajátítani a páciens: csak néhány órás tanfolyamon akar részt venni, ahol „alapinformációkat” szeretne elsajátítani, ahhoz, hogy később a részletekben is el tudjon merülni, vagy inkább egy komplex pályázati menedzserképzésen óhajt inkább részt venni, ahol egy ötlet megszületésétől kezdve a projekttel való elszámolásig mindent megtanulhat. Ennek megfelelően a tanfolyamon fizetendő összeg is ugyanilyen széles skálán mozog: akadnak ingyenes tanfolyamok is, mint ahogy vannak több százezer forintra rúgó programok is.










Tanfolyam típusa
Árak
Kritériumok a tanfolyam választásánál
Magyar nyelvű tanfolyam
Egynapos szeminárium
15 000- 30 000 Ft
– gyakorlati jellegű legyen,
– információforrások ismertetésére koncentráljon,
Többnapos tanfolyam
80 000-500 000 Ft
– konkrét pályázat megírását tartalmazza,
– nyertes és vesztes pályázatok ismertetése egészítse ki az elméleti áttekintést,
Vezetőképző tanfolyamok
Max. 3 nap
90 000-300 000
szállás, ellátás nélkül
kiscsoportos, készségfejlesztő, összegző jellegű képzés megfelelő kapcsolatrendszerrel és tanácsadói rutinnal bíró cég által
e-learning képzés
25 000-100 000 Ft
– tananyag – demo
– a referencia fontos,
Nemzetközi tanfolyam
Többnapos
600-2000 EUR
– konkrét pályázat megírását tartalmazza,
– a nyertes és vesztes pályázatok ismertetése egészítse ki az elméleti áttekintést,
– fontos, hogy a cégnek legyen referenciája és, hogy a cég saját maga számára nyert-e már pályázatot,
e-learning
100-300 EUR
– tananyag – demo
– lényeges a referencia.


Az Európai Uniós Pályázati Szakértők Szövetségének (EUPSZSZ) egyik szolgáltatása, hogy ingyenes pályázati referensképzést nyújt az önkormányzatok számára. Ennek célja, hogy az önkormányzati tisztviselők megtanulják: hogyan és hol kell figyelni a pályázati kiírásokat és a velük kapcsolatos hasznos információkat. Ez a képzési forma arra jó, hogy az önkormányzatok hozzájussanak minden, ingyenesen fellelhető információhoz, amelyből nem is kevés van. Sok hasznos kiadvány, előadásanyag, információ tölthető le az internetről, vagy szerezhető be az Információs Pontokból.

A Nemzeti Fejlesztési Hivatal honlapján – www.nfh.hu – igyekszik segíteni a pályázati képzésekről, tanfolyamokról az érdeklődőket. A weboldalon tájékoztató jelleggel olvasni lehet a folyamatban lévő és a tervezett képzésekről is.

Multiplikátorprogram

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium „Multiplikátor képzési programja” április végén fejeződött be, ahol több mint 400-an vehették át oklevelüket. A képzés célja az volt, hogy felkészítse a kis- és középvállalkozásokat az EU pályázatokon való részvételre, amelynek érdekében – állami támogatással – vállalkozói kamarák, érdekképviseleti szervek képviselői, pályázatírással foglalkozó vállalkozások képviselői vehettek részt. A program szeptembertől újra folytatódik, amelyre júliustól lehet jelentkezni. Az állami támogatással bonyolított pályázatíró tanfolyam célja, hogy a pályázatírók segítségével a magyar vállalkozások minél hatékonyabban pályázhassanak uniós forrásokra. A Nemzetközi Bankárképző Központ által lebonyolított ezen programnak köszönhetően a vállalkozások már a helyi vállalkozói érdekképviseleti szerveknél is érdeklődhetnek, ha a pályázatírás részleteiben szeretnének elmerülni.

A legtöbb magyarországi képzés egyébként a Nemzeti Fejlesztési Tervre koncentrál, s a kis-és középvállalkozások mellett az önkormányzatok és a non-profit szervezetek képviselőit célozza meg. A kínált programok, tanfolyamok közül érdemes olyat választani, amelynek szervezőjének nem csak a tisztán hazai, de a társfinanszírozott, illetve a közvetlen brüsszeli pályázatok készítésében is van tapasztalata.

Konkrét tanfolyamok

Strukturális Alapok felhasználásához kapcsolódó akkreditált képzést folytató szervezetek:
– Budapest Kommunikációs Főiskola (www.bkf.hu)
– Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem – EU munkacsoport (www.bke.hu)
– Geonardo Kft. (www.euoldal.hu/tanfolyamok)
– Innostart Alapítvány (www.innostart.hu)
– Ipar Műszaki Fejlesztésért Alapítvány (www.euprom.hu)
– Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. (www.bankarkepzo.hu)
– Pécsi Tudományegyetem közgazdaságtudományi kara (www.ktk.pte.hu)
– Szinergia Projekt-menedzsment Kft. (www.szinergia.hu)
– WIFI Hungária Oktató és Továbbképző Központ (www.wifi.hu)

A Nemzeti Fejlesztési Hivatal honlapján a Strukturális Alapok felhasználásához kapcsolódó, jelenleg is igénybe vehető képzések is megtalálhatók. Több gazdasági képzést folytató egyetem és főiskola is indított az uniós forrásokhoz kapcsolódóan tanfolyamot, néhány napos képzést. Alapítványok és szakoktató szervezetek mellett gazdasági társaságok is részt vesznek ilyen tanfolyamok szervezésében.

Az INNOSTART Alapítvány például Strukturális Alapok orientációs tréningsorozatot indított, de „csupán” pályázatíró tanfolyamra is lehet ide jelentkezni. A kibővülő európai piacra koncentrál a Geonardo Kft., amely az elsők között kezdte meg a pályázatíró tréningek szervezését Magyarországon, ahol saját pályázati tapasztalataikat osztották meg az érdeklődőkkel. Ma már szinte kizárólag angol nyelven bonyolítják a képzési programjaikat.


Koncentrált képzési formát jelentenek a kifejezetten vezetők számára meghirdetett programok. Ezeknek a célja, hogy a döntéshozók teljes képet kapjanak arról, hogy a cégük számára milyen lehetőségek adottak, hogyan fejleszthetik magyar és nemzetközi kapcsolatrendszerüket, a pályázatok hogyan segítenek a versenyképesség fenntartásában, és milyen lépésekre van szükség a vállalaton belül ahhoz, hogy a cég hatékonyan kapcsolódjon be az új tevékenységbe. A McMillan & Baneth Kft. 1989 óta döntően tanácsadással, az ehhez kapcsolódó vezetőképzéssel, valamint a Magyarországot érintő nemzetközi programok menedzselésével foglalkozik. A tanácsadói tevékenység mellett tréningeket is szerveznek a gazdasági döntéshozók számára.

A Szinergia Kft. kifejezetten Európai Uniós tréningeket tart gazdasági vezetőknek. A program keretében egyrészt konkrét ismereteket, eljárásokat, módszereket mutatnak be az EU-csatlakozással kapcsolatos, a gazdálkodó szervezetek szempontjából kiemelt jelentőségű projektek kezdeményezésére, finanszírozására, előkészítésére, menedzselésére és követésére, másrészt azoknak a képességeknek, adottságoknak a fejlesztését célozzák meg, amelyek a projektek megvalósításához, az abban közreműködő saját munkatársak, alvállalkozók, beszállítók és a kapcsolódó, érintett szervezetek együttműködése szempontjából fontosak.

Nem maradhatnak ki a palettából a rugalmas oktatást és tanulást lehetővé tévő távoktatásos tanfolyamok sem. Az Innostart Alapítvány és a Geonardo Kft. által szervezett pályázatírói tanfolyamok a költség- és időhatékony e-learning tananyag segítségével mutatják be a hazai és EU-s pályázati lehetőségeket, és gyakorlati segítséget nyújtanak a kis- és középvállalkozások, önkormányzatok, egyetemek és minden olyan szervezet számára, akik részt akarnak venni ezeken a pályázatokon.

Milyen szempontok alapján válasszanak pályázatíró céget?

1. Nézzék meg, hogy az adott pályázatíró cég vett-e már részt EU-s projektben! A tanácsadó cégek is több száz uniós pályázaton és tenderen indulhatnak, ezért kezeljék óvatosan azokat, amelyek külsős megbízók felé vállalnak munkát, de saját maguk még soha nem szerepeltek sikeresen a pályázatokon, tendereken.

2. Tudjon felmutatni a cég sikeresen befejezett projekteket! A rutinos projektmenedzsert az különbözteti meg a jó pályázatírótól, hogy teljesített már több projektet. Egy uniós projekt menedzselése nem merül ki a pályázati kiírások figyelésében, illetve a pályázati anyag összeállításában. Szem előtt kell tartani a projekt teljesíthetőségét is, és a különböző beszámolási kötelezettségeket is. Egy jó szakember mindezeket figyelembe véve segít összeállítani a pályázati dokumentációt.

3. Legyenek a cégnek sikeres pályázatírási referenciái! Minél többféle pályázati típusból tud ilyet a tanácsadó cég felmutatni, annál biztosabb, hogy a pályázatíró átlátja az uniós támogatási rendszert, így ügyfelét a helyes pályázati forrás felé fogja terelni.

4. Pályázatfigyelésért a tanácsadó ne kérjen pénzt! A pályázatfigyelés csak addig időigényes, amíg meg nem ismerik a különböző forrásokat, és fel nem mérik, cégük számára melyek ezek közül relevánsak. Egy jó és gyakorlott pályázatíró az ügyfelei igényeit megismerve rögtön tudja, mit és hol keressen. Így ezért nem kér pénzt.

5. Komplex szolgáltatást nyújtson a tanácsadó! Minden ügyfél számára a legjobb konstrukció egy komplex szolgáltatáscsomag igénybevétele, amely magában foglalja a pályázó igényeinek felmérését, a pályázati kiírások felkutatását, a pályázat megírását, az esetleges konzorciumi partnerek megkeresését, a nyertes projekt menedzseléséhez kötődő tanácsadást is.

6. A képzési tapasztalatot is vegyék figyelembe! A pályázatírás semmilyen végzettséghez nem kötött, alapos felkészülés és elegendő rutin megszerzésével bárki írhat sikeres pályázatokat. Érdemes óvatosan kezelni a kifejezetten pályázatírás/pályázatfigyelés céljából frissiben alapított vállalkozásokat, hiszen ezeknek valószínűleg nincs megfelelő referencia-hátterük.

7. Semmiképpen ne az ár legyen a döntő! A túl alacsony ár azt jelzi, hogy a cég nem tud megfelelő referenciákat felmutatni. A megbízási díj terjedhet ötvenezer forinttól több millió, vagy akár több tízmillió forintig. A sikerdíj a pályázott összeg nagyságától függően 2 és 8 százalék között mozog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik