Üzleti tippek

Új hitel uniós pályázatokhoz

Újabb kedvezményes hitelhez juthatnak a kis- és középvállalkozások a Magyar Fejlesztési Banktól. Az államilag támogatott kölcsönt azok kaphatják meg, akik ebből az európai uniós pályázatokhoz szükséges önrészt akarják fedezni.

A hitel feltételei:
– a hitelprogram keretösszege: 2004–2006. évre 35 milliárd forint,
– a hitel típusa: éven túli beruházási hitel,
– összege: az MFB közvetlen finanszírozása esetén 50 millió és 250 millió forint között, kereskedelmi bankok közreműködése esetén 5 millió forinttól 250 millió forintig terjed,
– kamata: legfeljebb 3 havi EURIBOR+4,5 százalék/év.
– lejárata: maximum 15 év,
– türelmi idő: a projekt cash-flow-ja alapján, de a rendelkezésre tartás lejáratát követően maximum 1 év,
– a támogatás formája: a kedvezményes kamat miatt a hitelprogram „de minimis” támogatásként kezelendő, vagyis az egy vállalkozásnak nyújtott támogatástartalom három év alatt nem haladhatja meg a 100 ezer eurónak megfelelő forintösszeget,
– nem kaphatnak ilyen hitelt: a külföldre irányuló szállítási ágazatba tartozók, a mezőgazdasági, halászati tevékenységet végzők, illetve ezek marketingjét végzők, valamint az exporthoz közvetlenül kapcsolódó tevékenységet folytató vállalkozások sem.

Sok magyar kis- és középvállalkozásnak remek ötletei vannak a tekintetben, hogy miként lehetne minél nagyobb szeletet kihasítani az uniós forrásokból, ám már ott elakad, hogy nem tudja biztosítani az uniós pályázatokhoz szükséges önrészt sem. S hogy ez ne jelentsen akadályt, s Magyarország az uniós pályázatok révén mind nagyobb összeghez juthasson, abban segít a Magyar Fejlesztési Bank májusban elindított hitele.

Az újfajta kölcsön a Nemzeti Fejlesztési Terv Operatív Programjai keretében meghirdetett pályázatok szerint kötelezően előírt saját forrás 50 százalékának, valamint a beruházás további, támogatáson felüli forrásigényének finanszírozására használható fel május elsejét követően. Ugyancsak ebből lehet fizetni a vissza nem térítendő áfát, viszont más kölcsön kiváltására már nem használható fel.

A hitelt tehát a kis- és középvállalkozások számára nyújtja az MFB, ám közülük is csak a legmegbízhatóbbaknak, a legjobban teljesítőknek. Így nem kaphatnak ilyen hitelt – többek között –, akik az elmúlt két évben veszteségesek voltak, netán csődeljárás, felszámolás vagy végelszámolás alatt állnak, esetleg korábban támogatásban részesültek, ám az ezzel kapcsolatos szerződésben vállalt kötelezettségeiket nem teljesítették.

A hitel folyósításában több kereskedelmi bank is részt vesz, a hitelkérelmet 50 millió forintig ezen bankokhoz kell benyújtani a vállalkozásoknak, az ennél nagyobb összegre szóló hitelkérelem viszont közvetlenül a fejlesztési banknál is beadható.

A hitel folyósításának több feltétele is van: így például, hogy a cégnek meg kell kötnie a támogatási szerződést, s be kell mutatnia a beruházás jogerős hatósági engedélyeit is bank részére. A kölcsön folyósításához még számos egyéb feltételt is megkövetelnek, ám remélhetőleg ez túl nagy gondot egyetlen olyan vállalkozásnak sem okoz, amelyik vett már fel korábban beruházási hitelt.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.