Üzleti tippek

Félmilliárd panelprogramra

A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy a panelházak felújítására 550 millió, a kémények korszerűsítésére pedig 150 millió forintot biztosít a központi tartalék terhére. A tárca egy-két napon belül kiírja a pályázatokat. A pénzre az önkormányzatokon keresztül lehet pályázni – közölte Lamperth Mónika.

A panelprogram a lakások, házak utólagos hőszigetelését, a külső nyílászárók felújítását, a fűtési berendezések és a szellőzőrendszerek korszerűsítését szolgálja. A költségeket a lakóközösség, az önkormányzat és a kormány egyenlő arányban állja.

Az önkormányzatok október 31-ig nyújthatják be a pályázatokat. Az 550 millió forintból mintegy ötezer lakás újítható fel – közölte a belügyminiszter.

A kéményfelújításra szánt pénzből mintegy 1.500 kémény korszerűsítése oldható meg. Olyan házak lakói pályázhatnak, ahol legalább nyolc lakás van, és a költségek maximum 40 százalékát igényelhetik – mondta Lamperth Mónika.

Újságírói kérdésre a belügyminiszter azt mondta, hogy az idei költségvetésben kétmilliárd forint szerepelt erre a célra, de a takarékossági intézkedések keretében ezt a pénzt zárolták.

A kormány a probléma fontosságára való tekintettel döntött arról, hogy a tartalék terhére finanszírozza a programot – közölte Lamperth Mónika

Ajánlott videó

Olvasói sztorik